Izleti / Pohodi

HOJA ZA ZDRAVJE - OKTOBER 2022: ŽIRI - MRZLI VRH - ŽIRI

Žiri, 15. oktober 2022
 

 

DRUŽENJA OB DNEVU DRUŠTVA 2022 NA RAKITNI

Rakitna, 11. junij 2022
 

 

HOJA ZA ZDRAVJE - JUNIJ 2022: PRESERJE - SVETA ANA - SVETI JOŽEF - PRESERJE

Preserje, 11. junij 2022
 

 

HOJA ZA ZDRAVJE - MAJ 2022: GRADIŠKO JEZERO - SVETI MOHOR

Gradiško jezero, 21. maj 2022
 
Članice in člani Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije smo se 21. maja 2022 odpravili na pohod okoli Gradiškega jezera in se vzpeli do cerkve Svetega Mohorja na Mohorjevem hribu. Pot nas je s parkirišča vodila ob jezeru, kjer smo nato na polovici poti okoli jezera zavili proti vasi Prikrnica, ter od tu nadaljevali do cilja - cerkve Svetega Mohorja. Tu se nam je odprl prelep razgled proti Limbarski gori in vse do Alp. Po postanku in okrepčilu iz nahrbtnika smo se vrnili nazaj do parkirišča pri Gradiškem jezeru. Tako smo v treh urah prehodili dobrih 10 kilometrov in naredili nekaj dobrega za naše zdravje.
 

 

STROKOVNA EKSKURZIJA V SEŽANO IN ŠTANJEL 2022

Sežana, Štanjel, 7. maj 2022
 
Članice in člani Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije smo 7. maja 2022 preživeli na strokovni ekskurziji z delavnicami o tehnikah sproščanja in dejavnikih tveganja ter si ogledali botanični vrt v Sežani in Ferrarijev vrt v Štanjelu. Po avtobusni vožnji iz Ljubljane do Sežane smo v prostorih botaničnega vrta ob vili Mirsasso v Sežani dan začeli z delavnico o tehnikah sproščanja, kamor sodijo dihalne vaje, postopno mišično sproščanje in vizualizacija pomirjujočega kraja. Koristna je uporaba priročnika Tehnike sporščanja. Vsi udeleženci smo imeli priložnost meritve saturacije in hemoglobina. Sledil je voden ogled vrta, ki je nastal ob letni rezidenci rodbine Scaramago, ki se od leta 1848 imenuje Vila Mirasasso. Okrepčali smo se v kraški vasici Avber, nato pa se zaustavili še za ogled slikovitega naselja Štanjela s Ferrarijevem vrtom. Vremensko spremeljivo soboto je spremljala dobra volja, pa tudi Matjaževa harmonika, ob kateri se je tudi pelo in plesalo.
 

 

OKTOBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2021

Ljubljana, 16. oktober 2021
 
Ob letošnjem svetovnem dnevu hoje smo v okviru društvenega programa spodbujanja zdravega življenjskega sloga v sodelovanju z zdravstvenim osebjem Zdravstvenega doma Ljubljana Vič Rudnik opravili preizkus hoje na 2 kilometra. S hojo po Poti spominov in tovarištva smo začeli društveno pohodniško sezono 2021/22 in upamo, da jo zaradi epidemije ne bo potrebno prekinjati.
 

 

FEBRUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2020

Vrba, 15. februar 20120
 
Februarski društveni pohod, 15. februarja 2020, smo začeli v Vrbi in prehodili pot kulturne dediščine: hoja v lepem okolju pod Karavankami, spoznavanje bogate kulture, veliko pogovorov, smeha in optimizma ... vse ob odlični organizacijski podpori naše Slavice in Marjana.
V Vrbi smo doživeli zanimivo in zelo duhovito predstavitev Prešernove rojstne hiše in časa, v katerem je Prešeren živel. Marjan nam je omogočil ogled tudi notranjosti znamenite cerkvice Sv. Marka: “… pred ognjem dom, pred točo mi pšenico bi bližnji sosed varoval – svet' Marka”. V bližnji Breznici smo si ob cerkvi Žalosten matere božje ogledali Plečnikov spomenik padlim v 1. svetovni vojni in se podali do Janševega čebelnjaka, nato pa do Finžgarjeve rojstne hiše v Doslavčah. V Rodinah smo naredili postanek in prijazni lastniki brunarice so nam postregli z dopoldansko kavo. V Rodinah smo se spomnili še Janeza Jalna, nato pa se podali nazaj proti Vrbi. Februarsko pohodniško druženje smo nadaljevali ob društveni malici v Žirovnici. Hvala Slavici in Marjanu za to posebno kulturno izkušnjo.
 

 

DECEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Krško, 21. december 2019
 
Najbolj vztrajni pohodniki Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije so tretjo soboto v decembru zaključili še zadnjo letošnjo društveno aktivnost: decembrsko skupno hojo od Krškega do Brestanice. Vreme res ni bilo najbolj prijazno, vendar smo se še enkrat odrezali z vztrajnostjo: pravi borci in pravi zmagovalci. Hvala Romani, Jožici in ostalim za organizacijsko podporo ter vsem za udeležbo in dobro voljo.
 

 

OKTOBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Rimske Toplice, 19. oktober 2019
 
Ob letošnjem svetovnem dnevu hoje smo oktobrsko društveno pohodniško druženje v Rimskih Toplicah obogatili s preizkusom hoje na 2 km. Preizkus hoje smo opravili na Ruski stezi, ki so jo v kopališkem parku z eksotičnimi drevesi  (sekvoje, čuge, ciprese, tise, cedre itd.) med prvo svetovno vojno izgradili ruski umetniki. Po preizkusu smo imeli delavnico o telesni drži in ravnotežju ter predavanje o zdravem življenjskem slogu. Za premagovanje stresa so nam svetovali priročnik Tehnike sproščanja, ki je dostopen na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Hvala Majdi in Lidiji iz ZD Laško za strokovno izvedbo programa in Jožici za organizacijsko podporo.
 

SEPTEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Ljubljana, 21. september 2018
 
Ob Dnevu krvnih bolezni 2019 smo v soboto 21. septembra s sprehodom po Ljubljani začeli društveno pohodniško sezono 2019/20. Vodilna tema prvega druženja ob hoji v tej sezoni je bila zelo sporočilna: "PREMOSTIMO PREMOSTLJIVO". Sprehodili smo se do najlepših ljubljanskih mostov in o njih izvedeli mnogo zanimivega. Zgodbe ljubljanskih mostov sta nam pripravila Majda in Mirko Pregl. Sprehod smo začeli na najlepšem in najbolj poznanem ljubljanskem mostu oz. mostovju - Tromostovju, ki mu je današnjo podobo dal Jože Plečnik leta 1932. Sprehodili smo se mimo Ribje brvi, Šuštarskega in Šentjakobskega mosta, do mosta Hradeckega, pri Prulskem mostu pa smo s pogledom na Špico smer našega sprehoda obrnili. Vrnili smo se do Tromostovja in na desnem bregu Ljubljanice sprehod nadaljevali do Mesarskega mosta s pogledom na Zmajski most. Majda in Mirko stan nam pripravila res prijeten, zanimiv in poučen sobotni sprehod. Najlepša hvala za to zelo posebno doživetje.
 

 

DAN DRUŠTVA 2019 NA RAKITNI

Rakitna, 15. junij 2019
 
Dan društva - Rakitna 2019 - smo preživeli na popoldanskem pikniku v veseli družbi, ob prijetnih pogovorih, divjačinskem golažu, dobrotah z žara, slastnih slaščicah, balinanju, srečelovu, pesemi, smehu in harmoniki. Posebna zahvala gre Rozi in Marjanu ter Alenki in Jožici, hvala vsem ostalim, ki ste vsak po svojih močeh pripomogli, da smo tako lepo praznovali 24. rojstni dan društva.
 

JUNIJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Rakitna, 15. junij 2019
 
S sobotnim junijskim pohodom na Rakitni smo pod vodstvom domačinke gospe Majde prehodili in spoznali gozdno učno pot od jezera na Rakitni do ostankov obrambnega zidu iz 3. stoletja. Spoznali smo veliko o Rakitni, njeni naravi, rakiškem jambora, rimskem zidu ... Pohodniško sezono 2018/19 smo sklenili s piknikom ob Dnevu društva 2019 pri Lovskem domu Rakitna. Hvala Rozi za soorganizacijo pohoda in seveda vodički Majdi za odlično vodenje ter članici Lenki za dodatno predstavitev Rimskega limesa. S tem prijetnim pohodom in spoznavanjem Rakitne smo zaključili pohodniško sezono 2018/19. Z društvenimi pohodi začnemo ponovno septembra. Ne pozabite na hojo tudi med počitnicami.
 

 

POMLADANSKI DRUŠTVENI IZLET V PREKMURJE 2019

Prekmurje, 1. junij 2019
 
Na pomladansko društveno druženje in celodnevni izlet smo se 1. junija 2019 odpravili v Prekmurje. V Gornji Radgoni smo si kar za začetek ogledali Dom penin in spoznali postopek priprave penin ter doživeli vinske okuse te pokrajine. V zdravilišču Radenci smo si ogledali vrelec mineralne vode Radenska in spoznali zgodovino polnjenja te zelo posebne vode. V Lipovcih so nam predstavili izdelke iz slame, spretnost izdelovanja in zgodovino te ljudske umetnosti. Doživeli smo otok ljubezni na Muri ter vožnjo z brodom, ogledali smo si film in edini delujoči mlin na Muri. Sprehodili smo se tudi do Bukovniškega jezera, začutili energijo tega kraja in vrelec zdravilne vode. Spomladansko druženje smo sklenili s kosilom v gostišču Puhan. Zahvala šoferju Stanku in vodiču Saši ter članicama društva Jožici in Alenki, ki sta vse skupaj v društvu koordinirali, Gorazdu pa za fotograski zapis tega društvenega druženja.
 

 

MAJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Krmelj in Tržišče, 11. maj 2019
 
Lepo majniško soboto smo preživeli na pohodu okoli Tržišča in Krmelja na Dolenjskem. Dobili smo se na železniški postaji Tržišče, ob železniški progi, ki je lani praznovala sto letnico izgradnje. Napotili smo se proti naselju Polje, in se zaustavili na nekdanjem dnevnem kopu premoga, kjer je danes ribnik. Gospod Levstik nam je predstavil Krmelj in 153-letno zgodovino premogovništva v teh krajih. V Krmelj nas je pospremila nekdanja ravnateljica gospa Hočevar in nam predstavila čas okupacijske meje med Italijo in Nemčijo, ki smo jo na našem pohodu prečkali kar štirikrat. Naše zadnje postajališče pa je bilo rastišče rumenega sleča (Azaleja pontica) Vrhek pri Tržišču. To je eno od rekih naravnih rastišč te rastline v Sloveniji, ki navdušuje z lepimi rumenimi in dišečimi cvetovi. Hvala vsem za lepo druženje, predvsem pa Boži in Martinu za okuse Dolenjske in odlično organizacijsko podporo.
 

 

APRILSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Vremščica, 13. april 2019
 
Za cilj aprilskega društvenega pohoda smo si zadali Vremščico (1027 m), ki je s svojimi položnimi pobočji primerna tudi za tiste z manj moči. Gora navdušuje z naravo in z lepimi pogledi vse naokrog. Najbolj vztrajni smo v vetrovnem dnevu osvojili vrh in ob cerkvici Sv. Urbana dočakali tudi sonce, ki je premagal sivino dneva. Prehodili smo več kot 20.000 korakov in več kot 400 metrov višine, se veliko pogovarjali in se spomnili Franeta. Hvala Marjani, Kristini in Anici za vso organizacijsko podporo, ogled Centra za sonaravno rekultiviranje ter vse lokalne dobrote.
 

 

MARČEVSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Machova pohodna pot, 23. marec 2019
 
Marčevski društveni pohod po Machovi pohodni poti od Malega do Velikega Slatnika je bil nekaj posebnega, udeležilo se ga je rekordno veliko pohodnikov. Ob vodniku Miranu smo spoznavali imenitno zgodbo o rodbini Mach, uživali v soncu in mehki dolenjski pokrajini - najbolj veseli slovenski regiji. Pot smo začeli v Malem Slatniku pri gostilni Štefan, kjer smo našo krožno pot na društveni malici po koncu pohoda tudi zaključili. Prijetna gozdna pot z le nekaj manjšimi vzpetinami nas je vodila mimo zanimivosti, povezane z Trdinovimi bajkami in povestmi o Gorjancih ter o rodbini Mach, ki je leta 1862 na Velikem Slatniku kupila večje posestvo. Na Machovem hribu je gojil sviloprejko, do takrat pri nas neznanega metulja, azijskega svilnatega prelca jamamaja. Njegov sin Ernest je bil znanstvenik, fizik in filozof svetovnega slovesa. Po njem se med drugim imenuje tudi Machovo število, ki ga običajno uporabljamo za opis hitrosti letal. Med potjo smo se v Velikem Slatniku zaustavili na domačili, kjer je nekoč stala gaščina rodbine Mach. Obiskali smo tudi grob očeta Johanna in matere Josephine. Pot ob meandrih Slatenskega potoka s številnimi kraškimi izviri je bila prava sprostitev za telo in dušo. Hvala vsem za pokušino dolenjskih dobrot in velika hvala Tatjani in Milanu za odlično organizacijsko podporo.
 

 

FEBRUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Jamnik nad Kropo, 16. februar 2019
 
Zbrali smo se pri Slovenski peči nad Kropo, pri talilni peči iz 14. stoletja, najstarejši v Sloveniji in eni najstarejših ohranjenih talilnih peči v Evropi. Slavica in Marjan sta poskrbela za raznovrstne sladke dobrote pred začetkom pohoda, da je bil vzpon po pobočju gozdne planote Jelovice lažji. Nad Slovensko pečjo se odpira lep pogled na železarsko in kovaško Kropo, kateri ime daje potok Kroparica, ki se v času deževja peni kakor »krop«. Po nekaj sto višinskih metrih nas je obsijalo sonce in odprl pogled proti Jamniku (831 m), proti našemu tokratnemu pohodniškemu cilju. Jamnik slovi kot ena najlepših razglednih točk na Gorenjskem in tudi nas ni razočaral, Gorenjska nam je bila res kot na dlani. Cerkvica sv. Primoža in Felicijana na Jamniku se prvič omenja leta 1501, njen zvonik pa je iz leta 1759. Doživeli smo tudi lepoto njene notranjosti, freske mojstra Bolfganga iz začetka 16. stoletja, in mogoče tudi neko posebno energijo tega kraja in svetišča. Sv. Primož in Felicijan, rimska mučeniška brata iz časov cesarja Dioklecijana, sta namreč zavetnika zdravilišč, zdravilnih virov zemeljske energije in zdravilnih izvirov. Jamnik je nedvomno poseben kraj in mogoče o tem govori tudi najden primerek "kačaste" smreke, redke mutacije navadne smreke, ki jih je v Sloveniji menda najdenih le osem. Ob povratku v dolino smo s pripovedjo domačina bolje spoznali še Kropo, vse tja do gostilne pri Jarmu, kjer se je ob zahvali Slavici in Marjanu za izjemno soorganizacijo pohoda naše druženje nadaljevalo ob skupinski društveni malici.
 

 

JANUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2019

Domžale, 19. januar 2019
 
Za januarski društveni pohod smo izbrali zeleno os ob Kamniški Bistrici, prijetno sprehajalno pot od Domžal do Homškega hriba. Sprehajalna pot "Zelena os" poteka od južnega do severnega dela Domžal, mimo vznožja Homškega hriba in naprej vse do Arboretuma Volčji Potok. Za naš cilj smo si izbrali osamelec sredi polja - Homški hrib, ki mu mnogi rečejo kar "mala Šmarna gora". Homški hrib s cerkvijo Marijinega rojstva, delom arhitekta Gregorja Mačka, je bil nekoč priljubljen romarski kraj. Na Homškem hribu sta nas prijazno sprejela predsednik "Kulturnega društva Jože Gostič" gospod Borut Jenko in župnik župnije Homec gospod Gašper Mauko. Predstavila sta nam zanimivo zgodovino ter nam zelo obogtila druženje. Naša Tina in Igor sta sta odlično sooorganizirala naše druženje, ki nam je kljub sivini neba razvedrilo duha in razgibalo telo. Hvala Tini in Igorju.
 

 

DECEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Svetina, 15. december 2018
 
Na zadnjem društvenem pohodu »Za zdravje« v letu 2018 smo se tretjo decembrsko soboto dobili na Svetini nad Štorami, ki po oceni Turistične zveze Slovenije velja za najlepšo hribovsko vas v Sloveniji s pečatom gostoljubnosti. Za »sladko gostoljubnost« je zjutraj poskrbela požrtvovalna članica Angelca, ki je skupaj z Zvonetom organizacijsko podprla ta decembrski pohod. Sponzor tokratnega pohoda pa je bila Zavarovalnica Triglav, ki je podprla opremo pohodnikov z nordijskimi palicami. Pred pohodom smo si na Svetini ogledali obe cerkvi: prva je posvečena Mariji Snežni s konca 15. stoletja, ki je reprezentančna taborska stavba z osemerokotnim zvonikom in obrambnim stolpom, druga pa je posvečena sv. Križu iz 15. stoletja. Na vaškem pokopališču je pokopana Alma Karlin, svetovna popotnica in etnografinja. Obiskali smo njen grob, prižgali svečko in se spomnili njene izjemne življenjske poti. Pohodniški korak pa smo usmerili proti Celjski koči, priljubljeni izletniški točki na južnem obrobju Celjske kotline, ki jo opredeljuje razgiban in hribovit relief: šest izrazitih vrhov in štiri doline oziroma soteske z ohranjenim naravnim okoljem ter majhna poseljenost. Na poti je sonce premagalo dopoldansko meglo in nastal je čaroben dan v prijetni družbi, ki smo ga zaključili z okusno pohodniško malico in obiskom "Pravljično deželo Celjsko". Hvala Angelci in Zvonku za odlično organizacijsko podporo. Za podporo se zahvaljujemo tudi Zavarovalnici Triglav.
 

 

NOVEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Črni vrh na Pohorju, 17. november 2018
 
Tretjo novembrsko soboto 2018 je hladno, vetrovno in sončno vreme omogočilo čudovito belo dekoracijo narave na Pohorju. Zbrali smo se pred Grmovškovim domom pod Veliko kopo. Milan nas je pričakal z dobrotami, ki jih je pripravila Lučka. Napotili smo se proti Črnemu vrhu – najvišji točki Pohorja s 1.543 metri nad mojem. Hodili smo skozi posamezne zaplate smrekovega gozda in preko širokih in razglednih travnikov – nenaporna sproščujoča hoja. Temne kamnine so nas opominjale na veličastno geološko preteklost Pohorja, tudi na železova rudišča v tem delu tega starega gorovja. Na Črnem vrhu smo se v oglarski Škorjanki, ki ohranja spomin na oglarjenje na Pohorju, v prijetnem vzdušju okrepili iz nahrbtniških zalog. Sonce nas je spremljalo tudi na poti navzdol, vendar je hladni veter že napovedoval vremensko spremembo, ki naj bi v nekaj dneh prinesla prvi letošnji sneg. Društvena pohodniška malica nas je čakala v Slovenj Gradcu, kjer smo doživeli prijetno vzdušje Elizabetinega sejma. Prisrčna hvala Lučki in Milanu za pobudo in odlično soorganizacijo prijetno in zdravo preživete tretje novembrske sobote, vsem udeležencem pa hvala za njihov prispevek k odličnemu neponovljivemu vzdušju.
 
 

 

OKTOBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Laško, 27. oktober 2018
 
V začetku novembrskega društvenega druženja "Za zdravje" nam je zjutraj ponagajalo vreme in napovedan preizkus hoje smo morali prestaviti na enega od naših naslednjih pohodov. Kljub temu smo, sicer brez meritev, prehodili vso načrtovano pot, naredili okoli 12.000 korakov in dočakali opoldansko sonce. Obhodili smo desni in levi breg Savinje, povzpeli smo se na grajski grič in se sprehodili po starem mestnem jedru do restavracije Brezovšek, kjer smo ob okusni društveni malici doživeli prijetno druženje, ki se je zaključilo s plesom ob glasbi prijaznih fantov iz ansambla Namen. Ob podpori Petrola (hvala Romani) smo bili danes povsem v rdečem, barvi našega društva. Hvala vsem, ki ste prispevali, da smo doživeli zelo poseben dan. Hvala Jožici za odlično organizacijsko podporo. Se vidimo na novembrskem pohodu na Koroškem.
 

 

OBISK V EVROPSKEM PARLAMENTU od 2. do 4. oktobra 2018

Strasbourg, 3. oktober 2018
 
 
Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije je 3. oktobra 2018 obiskalo Evropski parlament v Strasbourgu. Doživeli smo prijetno srečanje z evropsko poslanko Tanjo Fajon, tudi članico našega društva, ki ne zamudi nobene priložnosti, da ne bi storila kaj dobrega v korist bolnikov. Govorili smo predvsem o tem, kaj lahko Evropska unija naredi na področju ozaveščanja in dostopa do modernega zdravljenja in dobrih praks tudi v Sloveniji. Po obisku Evropskega parlamenta smo nekaj časa namenili tudi ogledu mesta Strasbourg, na poti domov pa smo se na kratko zaustavili še v Trubarjevem Tübingenu in Derendingenu.
 
 

 

SEPTEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Ljubljana, 15. september 2018
 
Pohodniško sezono 2018/2019 smo začeli v Ljubljani. V okviru aktivnosti ob Dnevu krvnih bolezni 2018 smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali deset najlepših in najzanimivejših vodnjakov oz. fontam: Robbov vodnjak treh kranjskih rek, Robbov vodnjak Narcisa, Herkulov vodnjak na Novem trgu, stenski vodnjak ob cerkvi s. Florjana, Neptunov vodnjak ob Slovenski akademiji znanosi in umetnosti, Nunski vodnjak na Gornjem trgu, fontana Evropa pred stavbo Univerze, Kapucinski vodnjak v parku Zvezda in vodnjak Devica na Ribjem trgu. V  Križankah smo si vzeli nekaj časa za počitek, ob koncu pa za društven golaž in prijeten klepet pred večernim dobrodelnim koncertom uglasbene poezije Ditke in Ferija Lainščka.
 

 

DAN DRUŠTVA NA RAKITNI

Rakitna, 16. junij 2018
 
O letošnjem pikniku ob Dnevu društva je prisrčen zapis pripravil naš dolgoletni zvesti član gospod Ivan Klep, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.
 
Tudi letošnji društveni piknik se je odvijal na dvorišču lovskega doma na Rakitni. Kje bi se pa naj, se vprašam? Saj tam nas vedno odprtih rok pričakata Marjan in Rozi in je vse tako samo po sebi samoumevno in domače. Več kot odličen divjačinski golaž in kasneje še dobrote z žara, za posladek pa dobrote, ki so jih tradicionalno pripravile oz. prinesle na pokušino naše članice. Za žejo pa seveda rujna kapljica, bela in rdeča ... Masivne klopi in mize pod nadstrešnico, okoli nas pa gozd nas vedno kar posrkajo vase – zlijemo se z naravo in preprosto uživamo, vsak zase, vsi skupaj, eden za drugega in prijateljstvo med nami je vedno močnejše, je neuničljivo. Eni gredo na krajše sprehode v okolico, večina pa nas ure in ure klepeta s prijatelji ... Tudi letos se je malo balinalo za zabavo seveda. Nekaj uradnih uvodnih pozdravnih besed nove društvene predsednice gospe Mihaele je bilo seveda potrebnih in že smo bili sproščena družba, navidezno brez skrbi, sproščeni, ampak vsak s svojimi zdravstvenimi problemi, vsak z željo po preživetju ...
 
Prikapljali smo iz cele naše domovine, kot nekakšne neuničljive kapljice najdragocenejše življenjske tekočine okoli katere se po navadi vrti vse naše zdravje oz. življenje. Kapljica krvi kot simbol medsebojne pomoči, srce kot sinonim za druženje vseh, ki jih pestijo krvne bolezni. Z nami je bil s svojo spremljevalko za moralno podporo naš novi mladi doktor.
 
Čas na pikniku vedno prehitro mineva in že smo počasi odhajali na svoje domove. V nas je klila misel, da se naslednje leto spet srečamo na istem kraju in si tudi na ta način naberemo prepotrebne pozitivne energije v borbi za življenje.
 
Hvala Marjanu in Rozi, hvala vsem iz ozadja za organizacijo, hvala vodstvu in vsem drugim, ki so tako ali drugače doprinesli k uspešnemu pikniku – Rakitna 2018.
 
Z ženo sva si ogledala še naselje Rakitno z jezerom in Plečnikovo cerkev Sv. Mihaela ter se počasi z lepimi spomini in vtisi preko barja zapeljala proti domu na Štajersko.
 
Ivan in Kristina Klep
  
 

 

JUNIJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Krim, 16. junij 2018
 
Z dopoldanskim pohodom na Krim je Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije naredilo aktivni uvod v popoldanski piknik na Rakitni ob Dnevu društva. Mihaelin skutin zavitek in pehtranova potica sta ob kavici in čaju še povečala našo jutranjo zagnanost za pot, na kateri smo premagali 180 metrov višinske razlike in doživeli sicer sončni Krim z vidljivostjo, ob kateri smo nekako zaznali, zakaj nekateri Krim imenujejo kar "ljubljanski vremenski prerok". S pohodom na Krim, na geodetsko izhodišče Slovenije, smo zaključili društveno pohodniško sezono 2017 / 2018. V tej sezoni smo hodili marsikje: po krajinskem parku Jovsi, po Rupnikovi liniji na Žirovskem vrhu, po krajinskem parku Sečoveljske soline, ob mostovih Ljubljanice, v živem muzeju Krasa, po Cankarjevi Vrhniki in Planini, po Kostanjevici ob Krki, po Lovrencu in Lisci, ob bregovih Save pri Brežicah ter zaključili s Krimom, "čuvajem Ljubljanskega barja". Vabljeni na društveno skupno hojo tudi v naslednji pohodniški sezoni - začnemo že  tretjo soboto v septembru, do takrat pa srečno na vaših poletnih poteh.
 

 

POMLADANSKI DRUŠTVENI IZLET 2018

Trst, Miramar, Oglej, Gradež, 26. maj 2018
 
Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije je zadnjo majsko soboto preživelo v Tržaškem zalivu. Ogledali smo si Trst, Oglej in Gradež, skupinska fotografija pa je nastala ob gradu Miramar. Še eno prijetno druženje, tokrat ob spoznavanju krajev, pomembnih tudi za zgodovino Slovencev.
 

 

MAJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Mostec pri Brežicah, 19. maj 2018
 
Majski društveni pohodni dan smo preživeli ob Savi v Mostecu pri Brežicah. S pomočjo sester iz ZD Brežice smo izvedeli nekaj več o našem zdravju: izmerile so nam krvni tlak in krvni sladkor. Fizioterapevtka Gordana nas je vpeljala v osnove nordijske hoje, za katero pravijo, da je ena najbolj učinkovitih, celovitih in dostopnih telesnih aktivnosti, ki vzpodbudi prekrvavitev celotnega telesa. Jožica in Tatjana sta nam pred odhodom na pot proti sotočju Krke in Save postregli s sladkimi dobrotami in kavo. Pot po nasipu ob Savi je spremljalo bogastvo travnatih cvetic. Korak smo obrnili pri vodnem zadrževalniku za vodno elektrarno Brežice, ki je druga največja vodna površina v Sloveniji, takoj za Ptujskim jezerom, ki smo ga obhodili na enem od naših pohodov v pretekli pohodniški sezoni. Ob povratku v Mostec nas je čakala društvena malica, po malici pa vožnja z zadnjim delujočim brodom preko Save, ki vozi preko reke že od leta 1885. Po sprehodu do Term Čatež in povratni vožnji z brodom do Mosteca smo si zaželeli: srečno in nasvidenje na junijskem pohodu. Hvala naši Jožici, ki je poskrbela, da je vse potekalo brezhibno.
 

 

APRILSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Lovrenc in Lisca, 21. april 2018
 
Aprilski društveni pohodniški dan na Lovrencu in Lisci je bil čudovit. Začelo se je z Božinim in Martinovim zajtrkom tam nekje med Lovrencem in Lisco. Pokrajina je tam proti Lovrencu mehka, a kljub temu terja kar nekaj naporov, ki smo jih premagovali z dobro voljo in radostjo nad življenjem, da nam poklanja take dneve. Na Lovrencu (722 m), ki slovi kot botanični biser posavskega hribovja z različnimi vrstami čudovito modrega svišča (encijana), smo bili nagrajeni z lepim razgledom, počitkom na vrhu cvetočega travnatega griča in občutkom, da smo nekaj dobrega naredili tudi zase, za svoje zdravje. Na Lisci (947 m), naši prvi planinski točki po Krkinih planinskih poteh, so bili ob okusni društveni malici tudi napori kmalu pozabljeni in nikomur se ni nikamor mudilo. Zahvala Boži in Martinu za organizacijsko podporo in gostoljubje.
 

 

MARČEVSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Kostanjevica na Krki, 24. marec 2018
 
Danes smo v Kostanjevici na Krki preživeli lep marčevski pohodniški dan. Hvala Zvonetu za odlično organizacijsko podporo. Spoznavali smo "dolenjske Benetke", si ogledali del likovne dediščine v nekdanjem cistercijanskem samostanu ter prehodili več kot tistih priporočenih 12.000 korakov vse do vhoda v Kostanjeviško jamo. Hvala Nadi, Jožici, Zdenki, Tatjani in vsem ostalim, ki ste prispevali k doživljanju bogatih dolenjskih okusov ... hvala vsem, ki ste prispevali k prijetnemu druženju in veselemu vzdušju. Hvala tudi našemu članu Ivanu Ribarič, ki je naše druženje pomagal fotografsko zabeležiti.
 

 

FEBRUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Vrhnika, 17. februar 2018
 
V letu, ko mineva 100 let od rojstva velikega slovenskega literata, smo se za februarski društveni pohod podali na Vrhniko. S pomočjo Romane in Matjaža, Tine in Igorja ter Jožeta K. smo preživeli čudovit dan, olepšan tudi s sončnimi žarki. Gibanje smo tokrat povezali s spoznavanjem slovenske literarne zgodovine. Z odličnim vodnikom »Ivanom Cankarjem ml.« smo spoznavali pravega Ivana Cankarja, njegovo življenje in njegovo delo. Pohod po Vrhniki smo začeli pri Cankarjevem spomeniku, se sprehodili do mostu preko Ljubljanice, pod katerim se je dogajala tista znana »enajsta šola«.  Ogledali smo si Cankarjevo hišo na Klancu in se povzpeli na Sv. Trojico, potem pa obhodili številne lokacije Stare Vrhnike, ki so povezane z življenjem Ivana Cankarja, vse do hiše, kjer je nastala tista znamenita črtica Skodelica kava in se spomnili: »Velikokrat v svojem življenju sem storil krivico človeku, ki sem ga ljubil … »Pustite me na miru! ... Ne maram zdaj!« … Tri ali štiri leta kasneje mi je v tujini tuja ženska prinesla kavo v izbo. Takrat me je izpreletelo, zaskelelo me v srcu tako močno, da bi bil vzkriknil od bolečine. Zakaj srce je pravičen sodnik in ne pozna malenkosti ...«. Ob zaključku pohoda smo prižgali še svečko na grobu Cankarjeve matere, druženje pa zaključili z društveno malico na Planini nad Vrhniko.
 

 

JANUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2018

Sežana, Dutovlje, 27. januar 2018
 
Januarja smo za zdravje hodili po Krasu. Sproščeno druženje in gibanje v naravi smo prepletli s spoznavanjem Krasa, njegove narave in življenja. Živi muzej Krasa, ki je bil razglašen za najboljšo tematsko pohodno pot leta 2017, ponuja veliko. Ob poteh po muzeju smo z odličnim vodnikom Bogdanom spoznavali naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa med Sežano, Lipico in bivšo slovensko-italijansko mejo. To je območje t.i. klasičnega krasa z največjo gostoto kraških pojavov, z velikim številom vpisov v register zavarovanih naravnih vrednot in zavarovanih naravnih območij. Imeli pa smo izjemno možnost, da smo si v Dutovljah ogledali še Pepin kraški vrt in Pahorjevo sobo. Spoznali smo tudi nekaj izvrstnih okusov Krasa. Ingrid in Robert, hvala za vse. Se že veselimo kakšnega od naslednjih druženj in pohodov po Krasu.
 

 

DECEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Ljubljana, 16. december 2017
 
Na zadnjem društvenem pohodu v letu se že kar tradicionalno dobivamo v Ljubljani. Na letošjo tretjo decembrsko soboto smo spoznavali mostove na Ljubljanici od Fužin do Trnovega. Velika zahvala Majdi in Mirku za izvrstno vodenje in izčrpne strokovne razlage ter vse okusne sladke dobrote na začetku poti, hvala pa tudi Slavici in Marjanu za okrepčilo med potjo. Preživeli smo še en bogat dan v dobri družbi veselih in zadovoljnih ljudi. Ostanimo taki tudi v 2018.
 

 

NOVEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Sečoveljske soline, 19. november 2017
 
Novembrski društveni pohodni dan "Za zdravje" smo preživeli ob morju. V sončnem in nekoliko vetrovnem vremenu smo prehodili skoraj deset kilometrov, se nadihali morskega zraka, spoznali skrivnosti pridelovanja piranske soli, doživeli pravo istrsko osmico, predvsem pa preživeli lep dan v prijetni družbi.
 

 

OKTOBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Žirovski vrh, 21. oktober 2017
 
Za oktobrsko društveno srečanje in skupno hojo »Za zdravje« smo se dobili v Žireh in si najprej ogledali lepoto čipk klekljarskega društva Cvetke – izjemno delo potrpežljivih in natančnih rok žirovskih deklet in žena. Po ogledu razstave smo sledili Martini in Stanetu v smeri Žirovskega vrha, parkirali avtomobile in se podali proti Golemu vrhu, kjer nas je pred vhodom v edini skoraj dokončan podzemni bunker na Rupnikovi liniji pričakal vodnik, oblečen v vojaka kraljevske vojske. Sistem nadzemnih in podzemnih vojaških utrdb je med leti 1938 in 1941 ob Rapalski meji gradila Kraljevina Jugoslavija, vendar niso nikoli služili svojemu namenu. Po ogledu temačnih rovov, kot pomnikov temačnih časov, smo se predali sproščujoči hoji po mehkih gozdnih in travnatih pobočjih Žirovskega vrha. Prijetno druženje smo zaključili z društveno malico v enem od gorskih kmečkih domačij ter s kavico pri gostoljubnih Mlakarjevih. Hvala Martini in Stanetu za izvrstno organizacijo oktobrskega pohoda.
 

POMLADANSKI DRUŠTVENI IZLET V PREKMURJE 2019

Prekmurje, 1. junij 2019
 
 
Na pomladansko društveno druženje in celodnevni izlet smo se 1. junija 2019 odpravili v Prekmurje. V Gornji Radgoni smo si kar za začetek ogledali Dom penin in spoznali postopek priprave penin ter doživeli vinske okuse te pokrajine. V zdravilišču Radenci smo si ogledali vrelec mineralne vode Radenska in spoznali zgodovino polnjenja te zelo posebne vode. V Lipovcih so nam predstavili izdelke iz slame, spretnost izdelovanja in zgodovino te ljudske umetnosti. Doživeli smo otok ljubezni na Muri ter vožnjo z brodom, ogledali smo si film in edini delujoči mlin na Muri. Sprehodili smo se tudi do Bukovniškega jezera, začutili energijo tega kraja in vrelec zdravilne vode. Spomladansko druženje smo sklenili s kosilom v gostišču Puhan. Zahvala šoferju Stanku in vodiču Saši ter članicama društva Jožici in Alenki, ki sta vse skupaj v društvu koordinirali.
 
 

 

SEPTEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Jovsi, 23. september 2017
 
Društveno pohodniško sezono 2017/18 smo začeli s septembrskim aktivnim druženjem, s skupno hojo po obrobju naravnega parka Jovsi. Začeli smo v Kapelah z ogledom filma o tem mokrišču, potem pa v lepem sončnem vremenu prehodili lep kos "Koščeve pohodne poti". Jovsi so travnata poplavna ravnica, ki se razteza med reko Sotlo in Kapelskimi goricami. Pred regulacijo Sotle so bili redno poplavljeni. Zaradi občasnih ojezeritev naj bi območje dobilo prvotno nemško ime Jauchsee ali gnojnično jezero, iz katerega je nastalo ime Jovsi. Največje bogastvo Jovsov so ptice in med njimi redka travniška gnezdilka kosec (Crex crex). Odprti svet močvirnih travišč z mozaikom grmišč in dreves predstavlja eno najlepše ohranjenih tovrstnih kulturnih krajin v Posavju. Ob poti smo doživeli prisrčen stik z domačini, pokušali kapelski orehovec in ob zaključku imeli tudi priložnost za pokušino nekaj bizeljskih dobrot in veselo doživetje v eni od repnic. Lepa hvala članoma Jožici in Branetu za odlično soorganizacijo pohoda.
 
 

 

JUNIJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Donačka gora, 24. junij 2017
 
Za zadnji društveni pohod v pohodniški sezoni 2016 / 2017 smo si izbrali "Štajerski Triglav". Vroč dan smo preživeli v gosti senci pragozda Donačke gore. Po severnem pobočju Donačke gore, ki ga prekrivajo mogočni bukovi gozdovi, je dr. Ernest Froelich že v letu 1853 nadelal pohodniško pot za zdraviliške goste iz zdravilišča Rogaška Slatina. To je bila prva označena planinska pot v Sloveniji. Premagali smo skoraj 300 metrov višinske razlike. Po končanem pohodu nas je v senci Rudijevega doma čakala okusna društvena enolončnica.
Ponovno se na društvenem pohodu dobimo tretjo soboto v septembru, takrat bomo hodili po krajinskem parku Jovsi ob Sotli. Že sedaj prisrčno vabljeni.
 

 

PIKNIK NA RAKITNI

Rakitna, 17. junij 2017
 
Dan Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije smo obeležili z druženjem na društvenem pikniku na Rakitni.
Bil je dan, ko smo uživali v druženju, ko smo vsi skupaj in vsak posebej k svojemu življenju dodali "nekaj življenja". Nepozabni pogovori, medsebojna izmenjava mnenj o aktualnih dogodkih, o bolezenskih težavah, pesem domača, Matjaževa harmonika in še malo športa oz. balinanja ... tudi vreme se je uredilo, tako kot treba. Zraven pa še narava z vsemi svojimi čari, tišina sredi gozda, čist zrak poln nekih neznanih vonjav, prikrit strah pred morebitnim pojavom medveda, polne mize dobrot – človek enostavno ne more ostati ravnodušen. Marjan in njegova ekipa, vsi pravi mojstri žara, so dodali poseben pečat dogajanju na pikniku. Divjačinski golaž pa je bil "pika na i", nekaj ob čemer preprosto le uživaš ne glede na zdravstvene prepovedi. Razstava sladkih dobrot je bila paša za oči in vabilo za pokušanje, saj so se naše članice vse po vrsti zelo potrudile. Res je škoda, če ste zamudili ta naš piknik.
Hvala vsem in vidimo se na naslednjem takšnem društvenem druženju.
Ivan Klep
 

 

MAJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Ptujsko jetero in krajinski park Šturmovci, 3. junij 2017
  
Letošnji majski pohod smo morali premakniti na prvo junijsko soboto, sončno in vročo s pravim pridihom poletja, ki prihaja. Pravi dan za na morje, tokrat na "Ptujsko morje". Druženje prijateljev – članov in članic pohodniške skupine našega društva se je začelo v Vidmu v gostinskem lokalu Pal, nadaljevalo ob Ptujskem jezeru oz. na  jezu v Markovcih, pristanu Ranca in seveda v krajinskem parku Šturmovec. Zaključek z društveno malico je bil »Pri Darinki« v Kočicah pod Donačko goro. Zaslišala se je tudi harmonika in nikamor se nam ni mudilo.
 
Hvala Danici in Slavkotu ter Kristini in Ivanu za vse kar smo skupno doživeli, videli, slišali in zaužili.
 
 

 

SPOMLADANSKI DRUŠTVENI IZLET V SPODNJO SAVINJSKO DOLINO 2017

Žalec, Celje, 20. maja 2017
 
Spodnja Savinjska dolina in njeni prebivalci se lahko ponašajo z marsičem: z veličastno zgodovino, naravnimi lepotami, hmeljarstvom in pivovarstvom, pozitivno energijo … Na pomladanskem društvenem izletu v »dolino zelenega zlata« in v »knežje mesto« smo doživeli veliko tega.
 
Po kraški jami Pekel smo se ob podzemnem toku Ponikvice oz. Peklenščice sprehodili do največjega turistično dostopnega podzemnega slapa v Sloveniji. Že v Peklu nas je Angelca  presenetila s sladkimi dobrotami - Angelca, hvala. V Žalcu smo v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva spoznavali zgodbo o hmelju, žlahtnemu napitku in dobrih ljudeh. V Bio parku Nivo smo se sprehodili po energijski poti in se poskušali obogatiti s čim več pozitivne energije. Zapomnili si bomo sporočila: "Slabo počutje je povabilo k pozornosti do samega sebe". V Pokrajinskem muzeju Celje so nas popeljali po razstavi »Mesto pod mestom«, med starodavne zidove, ki pričajo o bogati zgodovini mesta. V kleti Knežjega dvora in pod grajskim dvoriščem smo si ogledali največje razstavišče s konzerviranimi in situ ohranjenimi ostanki antične Celeje. Za zaključek nas je navdušil nekdanji grad in sedež grofov Celjskih, ki je v svojem času predstavljal največjo utrdbo na slovenskem ozemlju.
 
Druženje smo zaključili v gostilni Kmetec pri celjskem gradu in s postankom ob fontani piva v Žalcu dodali še piko na »i«. Izlet smo res začeli v Peklu, ampak dan smo končali skoraj nebeško - tam kjer iz fontane teče pivo ...
 

 

APRILSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Ljubljansko Barje, 22. april 2017
  
Letošnji Dan Zemlje smo pohodniki, članice in čalni Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije, preživeli v krajinskem parku Ljubljansko Barje. Navduševale so nas zgodbe koliščarjev in narava tega mokrišča na obrobju našega glavnega mesta. Naše aprilsko druženje se je začelo na Igu ob spomeniku Ižanskega idola s tuniko, kjer sta nas pozdravila tudi člana Irena in Franc K., ki se nam tokrat žal nista mogla pridružiti. Odličen poznavalec Ljubljanskega Barja arheolog Dejan Veranič nas je na razstavi "Koliščarji z velikega jezera" navdušil s predstavitvijo življenja tega območja izpred okoli pet tisoč let pred Kristusom, ko so tu živeli "Ostrorogi Jelen, Košata Jelka, Bistrooka Kodrolaska, Premeteni navihanec, Jezerna Roža ..." ... če se še kdo spomni junakov iz priljubljenega romana Bobri. Prepričani smo, da bo marsikdo od udeležencev ponovno posegel po tem najbolj znanem romanu pisatelja Janeza Jalna. Našo skupno hojo za zdravje smo začeli v Podpeči in se sprehodili ob lenobni zeleni reki Ljubljanici in ob močvirnih logih Ljubljanskega Barja med Podpečjo in Notranjimi Goricami, ki se imenuje Križnica. Malo zahtevnejši pa je bil vzpon na sv. Ano (484 m), ki nam je ponudila izjemen razgled na celotno območje Ljubljanskega Barja. Na drugi strani Sv. Ane nas je ob Podpeškem jezeru, našem drugem najglobljem naravnem jezeru (najgloblje je Divje jezero pri Idriji), čakala društvena malica. Po prijetnem klepetu pa so se najbolj vztrajni odpravili še na spoščujoč sprehod okoli jezera. Hvala Bernardi in Jožetu K. za pomoč pri organizaciji aprilske skupne hoje "Za zdravje" po krajinskem parku Ljubljansko Barje.
 

 

MARČEVSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Lahinja, 18. marec 2017
 
Krajinski park Lahinja je bil cilj naše skupne hoje za zdravje v marcu 2017. Na zbirališču v Pustem Gradcu nas je Ivan presenetil z okusnimi belokranjskimi pogačami. Pri Klepčevih so nam predstavili park, razkazali mlin in žago ter bližnjo cerkvico Vseh svetnikov. Okljuk reke Lahinje pri Pustem Gradcu je bil poseljen že v neolitski in bakreni dobi, v 16. stoletju je bil na njem pozidan grad, ki pa ga žal lahko občudujemo le še na Valvasorjevi grafiki. Sprehod ob zeleni Lahinji in mokrotnih travnikih in logih je bil nenaporen, sproščujoč za telo in duha. Obhodili smo sedem kilometrov zgornjega toka reke Lahinje, vse do njenega izvira. Ob zaključku krožne poti smo se v vasi Veliki Nerajec za kratko ustavili pri Veri Vardjan, ženski s številnimi preizkušnjami in neuničljivo močjo. Druženje smo nadaljevali z okusno društveno malico pri Štajdoharju v Kanižarici. Za pomoč pri organizaciji marčevskega druženja se zahvaljujemo Martinu, ki nam je predstavil tudi zelo zanimivo obliko povezovanja vaščanov v posebni vaški skupnosti: Sosesko zidanico v Drašičih. Hvala tudi Ivanu, ki nas je popeljal še do cerkvice Sv. Ane nad Drašiči, kjer smo marčevsko druženje po pohodu ob Lahinji zaključili.
 

 

FEBRUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Dolina Glinščice, 18. februar 2017
 
Glinščica izvira nad vasjo Klanec pri Kozini, z našo februarsko potjo pa smo začeli pri vasi Mihele in se od cerkvice sv. Elije spustili do trase nekdanje železnice, ki je od leta 1887 povezovala Kozino in Trst. Po letu 1966, ko so odstranili zadnje tire, je trasa železnice sedaj namenjena pohodnikom in kolesarjem. Po prven delu poti po trasi nekdanje železnice smo se pustili do zaselka Botač in se srečali z Glinščico. Pot nas je nato vodila po strmem in kamnitem levem bregu nad sotesko reke vse do zgornjega dela naselja Boljunec v Italiji. Med potjo smo si ogledali veličasten 38 metrski slap Supet, romarsko cerkev Matere božje na Pečah iz leta 1647, pa ostanke rimskega vodovoda, ki je z vodo oskrboval Trst ter pot zaključili v Boljuncu pri najnižje ležeči italijanski planinski koči. Jota ter njoki z golažem so nas čakali na izletniški kmetiji »Pri Čukovih« v Mihelah. Anica in Frane sta zagotovila odlično organizacijsko podporo. Hvala.
 

 

JANUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2017

Regijski park Škocjanske jame, 21. januar 2017
 
Vodništvo januarske hoje za zdravje je prevzel član našega društva Frane in nas popeljal po poteh regijskega parka Škocjanske jame. Tokrat prvič je bila priložnost tudi za krajšo in manj zahtevno hojo po učni poti Škocjan z ogledom Škocjanskih jam. Petdeset kilometrska Reka iz manjprepustnih flišnih kamnin pri Škofljah priteče na kraški svet in si najprej ustvari sotesko, nato pa si preko jam najde pot v skrivnostno kraško podzemlje. Naš pohod smo začeli pri Franetu v vasi Zavrhek in se usmerili proti naselju Škoflje in do razvalin gradu Školj, kjer je soteska Reke najožja in so pogledi na sotesko najlepši. Od gradu smo se spustili do Reke in jo spremljali skoraj do njenega vtoka v Mahorčičevo jamo, nato pa pot nadaljevali do Betanje. Po kratkem postanku smo prehodili izjemno lepo pot po naravnem mostu med Veliko in Malo dolino ter se sprehodili do cerkvice sv. Kancijana s pogledom na Nanos, Vremščico, Snežnik, Brkine ... Čudovit dan smo zaključili v Zavrhku pri Franetu z okusi Vremske doline. Hvala Anici in Franetu. 
 

 

DECEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Ljubljana, 17. december 2016
 
Decembrsko društveno hojo za zdravje smo začeli na obrobju mestnega parka Tivoli, ki je del Krajinskega parka "Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib". Od Tivolskega gradu smo se podali na pot proti Trnovem. Sprehodili smo se mimo imenitnih stavb Narodne galerije, Opere, Prirodoslovnega muzeja, Skupščine, Filharmonije in Univerze ter se pri Križankah kratko zaustavili ob Plečnikovem "kamnu spotike". Pri postavljanju spomenika Napoleonovim Ilirskim provincam se je kamnosekom odlomil vogal enega od kamnitih blokov obeliska. Po zapisih arhitekta Krečiča so kamnoseki odlomljeni vogal tega bloka hoteli zalepiti in obrusiti, vendar jim Plečnik tega ni dovolil, češ da se plemenitega gradiva ne sme lepiti in sploh na noben način poskušati zavesti opazovalca. Dovolil jim je izdelati kamniti vložek, ki na dveh straneh kvadra izstopa za nekaj centimetrov, in ga vdelati v vdolbino, vendar ga ni dovolil obrusiti. “To bo zdaj kamen spotike,” je menda dejal Plečnik in s tem poudaril moralno načelo: če že moraš prikriti težavo, potem jo izpostavi! V Trnovem smo si ogledali Plečnikovo hišo, ki je nedavno nominirana za najboljši muzej v Evropi – EMYA 2017. To je posebno doživetje, doživetje posebne atmosfere Plečnikovega zasebnega in delovnega okolja. Po ogledu tega muzeja, ki sodi v družbo najboljših evropskih muzejev, smo se v enem od Trnovskih lokalov okrepčali in ob povratku proti središču mesta doživeli prednovoletni blišč našega glavnega mesta. Ob zaključnem čaju in toplem vinu smo si rekli: Srečno in zdravo 2017 ter nasvidenje na naslednjem pohodu za zdravje, tretjo soboto v januarju.
 

 

NOVEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Katarina, 19. november 2016
 
Bilo je oblačno in tudi deževalo je. "V tem predadventnem času je vreme pač tako in kot tako je najlepše - kakršno je. Malo dobre volje in poguma in doživiš čaroben dan ..." je deževen sobotni pohodniški dan duhovito opisal Andrej, ki je imel skrb za novembrski društveni pohod na Polhograjske dolomite. Najbolj vztrajni niso osvojili le Katarine, ampak tudi Jakoba.
 
Vabljeni na naš naslednji pohod – tretjo soboto v decembru, ko se bomo sprehodili po prednovoletni Ljubljani.
 

 

OKTOBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Pokljuka, 22. oktober 2016
 
Na oktobrski društveni skupni hoji za zdravje nas je na Pokljuki pričakalo le za vzorec snega, nekaj gob ter veliko sonca in dobre volje med gibanjem na svežem gorskem zraku v osrčju Triglavskega narodnega parka. Izhodišče za našo oktobrsko skupno hojo za zdravje je bil Mrzli studenec na Pokljuki (1213 m), od koder smo krenili proti Grajski planini in naprej proti Velikemu blejskemu barju. Na obrobju naselja počitniških hišic Goreljek, ob robu istoimenskega barja in učne poti smo naredili kratek postanek in segli po dobrotah iz nahrbtnikov. Drugi del poti je bil povezan z oglarstvom, ki je bil včasih najpomembnejša oblika izkoriščanja gozdov, ko so na Pokljuki še prevladovali bukovi gozdovi. V drugem delu poti so nas razveseljevale poznojesenske gobe, pri Mrzlem studencu pa še »zaključne« dobrote iz Miranove in Slavičine »malhe«. Društvena enolončnica nas je po dobrih sedmih kilometrih hoje čakala na Rudnem polju.
 

 

SEPTEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Tolminsko, 17. september 2016
 
Prvo možnost za druženje ob hoji v naravi v sezoni 2016/17 smo člani Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije imeli 17. septemra 2016 na Tolminskem. Povzpeli smo se do cerkvice Sv. Duha na Javorci, sprehodili ob koritih Tolminke in Zadlaščice ter druženje zaključili na ekološki turistični kmetiji Pri Lovrču v visokogorski vasici Čadrg. Stoletna cerkvica v Javorci je spomin padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte in je danes spomenik evropske kulturne dediščine. Najveličastnejša naravna znamenitost na Tolminskem pa so korita Tolminke in Zadlaščice, ki predstavljata edini primer sotočja v koritih. Tolminska korita so najnižja in verjetno tudi najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Druženje smo ob okusni joti in klobasi zaključili v visokogorski vasici Čadrg. Zahvaljujemo se Franetu za odlično organizacijo. Vabljeni na oktobrski pohod, verjetno tudi nekam na območje Triglavskega narodnega parka.
 

 

JUNIJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Prevala, 18. junij 2016
 
Junijski pohod z Matjažem na planino Prevala je navduševal s čudovitimi pogledi po sončni alpski pokrajini med hojo po dobro nadelani poti ter z žganci, kislim mlekom, joto s klobaso ter štruklji na cilju v planinskem domu. "Za obliznit vseh pet prstov" je bil navdušen Matjaž. Tudi Frane je bil po ne najbolje preživetem tednu vesel doseženega cilja: Franetu čestititamo, Matjažau pa pohvala za dobro izbran in voden pohod. Pohod na planino Prevala je bil zadnji v pohodniški sezoni 2015/16. S pohodi v novi sezoni 2016/17 bomo začeli tretjo soboto v septembru. Se vidimo.
 

 

MAJSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Valvasorjev dom pod Stolom, 21. maj 2016
 
Majski pohod z Marjanom do Valvasorjevega doma pod Stolom je ponujal lepe sončne razglede navzgor proti vrhovom Karavank in navzdol proti Savski dolini. Pred planinskim domom se je prilegel počitek in okusna planinska hrana.
 

 

SPOMLADANSKI IZLET NA AVSTRIJSKO KOROŠKO 2016

Maltatal, 14. maj 2016
 
Bonifacij, ki je godoval na dan našega društvenega izleta na avstrijsko Koroško, se ni izneveril. Bilo je hladno in dež je že napovedoval Zofko. Vendar, kot pravijo vremenoslovci: ni slabega ali dobrega vremena, je le slabo ali dobro počutje. K vzdušju je nekaj dodala še Matjaževa harmonika in zanimive razlage vodičke Anice, tako da smo »Bonifacija« zaznali šele v Visokih Turah, kjer smo se nad dolino rečice Malte na nadmorski višini 1902 m sprehodili po pregradi, kasneje pa tudi znotraj pregrade, akumulacijskega jezera Speicher Kölnbrein. Betonski jez je visok 200 m in dolg 626 m, njegova širina na vrhu je skoraj 8 metrov, na dnu pa preko 40 metrov. V granitno sotesko so vgradili več kot 2 milijona kubičnih metrov betona, ki zadržuje 200 milijonov kubičnih metrov vode.
 
Doživeli smo razburljivo vožnjo po čudoviti alpski panoramski cesti, ki je s številnimi mostovi, useki in predori pravi gradbeni dosežek. Dolina je znana po številnih slapovih, ki so bili v dneh »ledenih mož in mokre Zofke« še posebej veličastni. Po cesti v dolžini 14,5 km nas je odličen voznik Brane iz nadmorske višine okoli 740 m pri mestu Gmünd skozi narodni park pripeljal do parkirišča pri hotelu Malta na višini 1933 m.
 
Ob povratku smo se zaustavili v enem najstarejših mest v Avstriji, kjer je deloval tudi prof. dr. Ferdinand Porsche. Obiskali smo muzej z razstavljenimi najstarejšimi primeri atraktivne športne znamke avtomobilov. Imeli pa smo tudi priložnost za sproščujoč sprehod po srednjeveškem mestecu Gmünd / Sovodenj. Kraj se omenja že v 12. stol., mestne pravice pa je dobil leta 1346 in iz tega časa je tudi obzidje s štirimi mestnimi vrati.
 
Naše spomladansko druženje smo zaključili »po domače« v gostišču v Lescah.
 
Pritrditi moramo Danici in Slavku, ki sta na facebook-u po izletu zapisala: »Čudovit izlet. Nič nam ne more pokvariti vzdušja, tudi vreme ne.«
 

 

APRILSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Slavnik, 16. april 2016
 
Za osmo skupno hojo za zdravje v sezoni 2015/16 nas je Miran popeljal na Slavnik. V sončnem in vetrovnem vremenu smo premagali kar 510 metrov višinske razlike in bili nagrajeni z lepimi pogledi na pomladansko cvetje in prostrano okolico, ki jih nudi ta primorski gorati naravni spomenik. Ponovno se dobimo na naši majski skupni hoji - tretjo soboto v maju. Za fotografije s poti na Slavnik se zahvaljujemo Matjažu.
 

 

MARČEVSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Rašica, 19. marec 2016
 
Za našo sedmo skupno hojo za zdravje v sezoni 2015/16 nas je Marina popeljala na Rašico. Bil je res en čudovit dan z lepimi razgledi, dobro voljo in odličnim vodenjem ... Rašica je navdušila. Ponovno se dobimo na naši aprilski skupni hoji za zdravje - tretjo soboto v aprilu. Hvala Franetu za fotografije.
  

 

FEBRUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Vače, 20. februar 2016
 
Miran je za februarsko skupno hojo za zdravje predlagal zelo prijetno in zanimivo krožno pot GEOSS. Začeli smo na Vačah, si ogledali fosilno morsko obalo z luknjami morskih kamenovrtih školjk in nadaljevali hojo do vasi Klenik, kjer se ob povečani kopiji situle začenja arheološka pot okoli Vač.  Situla iz Vač slovi kot najlepši prazgodovinski izdelek iz območja današnje Slovenije. Prehodili smo po obsegu eno največjih arheoloških najdišč v jugovzhodnem alpskem prostoru, kjer je bilo v poznem 19. in zgodnjem 20. stol. odkritih več 1000 grobov iz obdobja starejše železne dobe, v njih pa veliko lepih najdb. Naš zadnji cilj pa je bilo geometrično središče Slovenije in vas Slivna, kjer smo v bližnji gostilni ob čaju, kavici ... naredili kratko "analizo pohoda".
 

 

JANUARSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2016

Strunjan, 16. januar 2016
 
Tudi na januarski skupni hoji za zdravje smo sledili predlogu člana Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Franeta Škrlja in se odpravili proti morju. Pot smo začeli v krajinskem parku Strunjan in prečkali najmanjše in najsevernejše soline v Sredozemlju – Strunjanske soline, omenjene že leta 1274. Povzpeli smo se nad zaliv Pacug in Fiesa ter bili nagrajeni z lepim pogledom preko Tržaškega zaliva vse do zasneženih alpskih vrhov. Na Belem križu smo prvič oskrbeli »ožuljene« pohodnike in pot nadaljevali do piranskega obzidja in cerkve sv. Jurija. Obhodili smo Piransko mestno jedro in se zaustavili na trgu pri spomeniku Giuseppe Tartiniju, enemu največjih violinistov svoje dobe, rojenem pred dobrimi tristo leti v Piranu. Obalna pot od Pirana do Portoroža je en sam užitek, ena sama sprostitev. V Portorožu smo se okrepčali in odpočili noge, nato pa opravili še zadnji del poti. Povzpeli smo se do vhoda v 550 metrski predor nekdanje avstro-ogrske železnice Parencana in se spustili nazaj do Strunjanskih soli.

 

DECEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2015

Ljubljana, 19. december 2015
 
Na naši četrti skupni hoji za zdravje v sezoni 2015/16 smo Ljubljano doživeli v soncu, v megli in v lučeh. Tromostovje smo doživeli v soncu, na razglednem stolpu ljubljanskega gradu nas je pričakalo morje tiste "ta prave" ljubljanske megle, razpoloženje večera pa je krasila množica luči ... 
 

 

NOVEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2015

Brkini, 22. noveber 2015
 
Na predlog člana društva Bolnikov s krvnimi boleznimi Franeta Škrlja smo se na novembrsko skupno hojo podali v njegovo Vremsko dolino in na Brkine in preživeli smo izjemen dan.
 
Geolog in speleolog Franci Malečkar nam je na stiku flišnega in kraškega sveta Brkinov razkril podzemne skrivnosti okoli 6 km dolge in 130 m globoke jame Dimnice, povezane s podzemnim tokom Rižane. Ena najbolj zanimivih kraških jam je dobila ime po »dimu«, ki izhaja iz brezna in ga povzroča kondenzacija ob stika toplejšega jamskega in hladnejšega zunanjega zraka. Nekoč so domnevali, da »dim« izhaja iz hudičeve prekajevalnice mesa ali dimnice.
 
Po tem izjemnem speleološkem doživetju smo se iz nadmorske višine 580 m po razgledni, sončni in malo zasneženi poti podali mimo vasi Slivje in Mrše do 6,5 km oddaljene vasi Artviže, ki je najvišje ležeča vas v Brkinih. Na vzpetini nad Artvižami je cerkev sv. Socerba, italijanskega svetnika, ki je nekaj časa živel kot puščavnik v jami na kraju, ki se danes po njem imenuje Socerb. Pogledi so segali vse do Slavnika, Snežnika, Vremščice, Javornika, Nanosa, Golakov, Triglava … Od tod pa nas je gozdna pot navzdol po pobočju pripeljala v vas Vareje, kjer je na turistični kmetiji Pri Benčičevih prav lepo zadišalo …

 

OKTOBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2015

Tamar, 17. oktober 2015
 
Oktobrska skupna hoja za zdravje v sezoni 2015/16 je bila znamenju svetovnega dneva hoje - 14. oktober. Iz Planice smo se v napovedano spremenljivem vremenu podali proti Tamarju in se povzpeli do izvira Nadiža, ki je znan kot prvi izvir Save Dolinke, katerega voda po okoli sto metrih toka ponikne v ledeniškem grušču. Navduševala nas je mogočnost izvira in slapa Nadiža, barvitost jesenskega drevja in ... tudi okusnost ričeta, jote, obare itd. v Domu v Tamarju. Ob povratku smo si malo podrobneje ogledali še gradbišče novega nordijskega centra v Planici in se zaustavili v Zelencih, kjer ponikla voda iz Tamarja ponovno izvira in začne svoj 947 km dolg tok Sava Dolinka vse do Beograda. Ponovno se dobimo na skupni hoji za zdravje tretjo soboto v novembru.
 

 

SEPTEMBRSKA HOJA ZA ZDRAVJE 2015

Velika planina, 19. september 2015
 
Na naši prvi skupni hoji za zdravje v sezoni 2015/16 smo na tretjo soboto v septembru (sredi evropskega tedna mobilnosti) v spremenljivem vremenu premagali okoli 450 metrov višinske razlike, osvojili najvišji vrh Velike Planine - Gradišče (1666 m), se zaustavili ob največji naravni posebnosti velike planine - udornici Mala in Velika Veternica - in se srečali s "čisto ta pravim" planšarjem. Ni nas sicer bilo veliko, ampak tisti zelo vztrajni in na koncu vsi navdušeni. Ponovno se dobimo na skupni hoji za zdravje tretjo soboto v oktobru.
  

 

IZLET V BELGIJO IN OBISK EVROPSKEGA PARLAMENTA

Bruselj, 29. maj - 2. junij 2015
  
Ob dvajsetletnici delovanja Društva bolnikov s krvnimi boleznimi smo v okviru mednarodnega sodelovanja ter v dogovoru s poslanko Evropskega parlamenta in članico našega društva gospo Tanjo Fajon v času od 29. maja do 2. junija 2015 v organizaciji turistične agencije Palma pripravili petdnevni društveni izlet v Bruselj z ogledom Evropskega parlamenta.
 
Po nočni vožnji preko Nemčije in Luksemburga smo v soboto 30. maja dopoldne prispeli v Belgijo in si 15 kilometrov južno od Bruslja ogledali Waterloo, prizorišče znamenite bitke in dokončnega poraza Napoleona, od katere letos mineva 200 let. Ogledali smo si prenovljeni muzej, presenetljivo večdimenzionalno projekcijo in se povzpeli na 40 metrov visoko gomilo iz nasute zemlje v obliki piramide – Levji grič, iz katerega je lep razgled na polja okoli Waterloo-ja. Vožnjo smo nadaljevali do hotela in po krajšem oddihu odšli na popoldansko in večerno raziskovanje Bruslja. Bruseljsko osrčje je Veliki trg (Grand` Place), ki je najbolj priljubljen cilj obiskovalcev Bruslja. Tu stojijo razkošne cehovske hiše in tudi Mestna hiša (Hotel de Ville) - simbol narodnega ponosa s kipom sv. Mihaela na vrhu stolpa. Sprehodili smo se tudi po nakupovalnem središču z arkadami Galeries Royales de Saint-Hubert, ki je eno najbolj impozantnih tovrstnih starih nakupovalnih galerij in zaključili večer na večerji pri Chez Leon v zgodovinskem središču Bruslja.
 
V nedeljo, 31. maja, smo se z avtobusom odpeljali v Gent, v srednjem veku eno največjih in najbogatejših mest na severu Evrope, danes pa eno najlepših belgijskih mest. Razvejeno omrežje srednjeveških ulic velja za največje območje za pešce v Evropi. Simbol mesta je 91 metrski zvonik s pozlačenim zmajem, Belfort. Veličastna je katedrala sv. Bava, znana tudi po panelskem oltarju, ki je ena največjih kulturnih dragocenosti severne Evrope. Nedeljsko popoldne pa smo preživeli v Brugge-u, enem od najbolj ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Brugge je zaradi številnih kanalov in cvetoče trgovine pogosto poimenovan kot »severne Benetke«. V preteklosti je vejal za eno najbolj cvetočih evropskih mest, ki je Evropo zalagal s čipkami. Ogledali smo si čipkarski muzej Kant Centrum in se sprehodili po mestu. Ob povratku v Bruselj smo se za kratko zaustavili ob Atomiumu, ki je bil leta 1958 postavljen v okviru svetovne razstave Expo. Konstrukcija tega nenavadnega spomenika, z razstavami v kroglah, je iz jekla in aluminija in predstavlja 165-milijardkrat povečan atom kovinskega kristala. Po večerji pri Le Grand Cafe pa smo si v bližini zabavnega simbola Bruslja - »fantek, ki lula«, privoščili značilni bruseljski vafelj. Dobrega pol metra visok bronasti kipec (Manneken Pis) pogosto oblečejo v različna oblačila, ta večer pa smo ga imeli priložnost videti povsem golega in mokrega od dežja.
 
Ponedeljek 1. junija je bil namenjen obisku Evropskega parlamenta, ki skupaj s Svetom Evropske unije predstavlja zakonodajno telo EU. Urška Dolinšek iz enote za obiske in seminarje (DG Communication) nam je predstavila zgodovino, strukturo in delovanje Evropskega parlamenta. Sledilo pa je srečanje s poslanko Evropskega parlamenta gospo Tanjo Fajon in njeno asistentko Ajdo Žižek. Pogovor je potekal o parlamentu, o delu v parlamentu, o sodelovanju med poslanci, o delovnih odborih – predvsem o odboru za zunanje zadeve in človekove pravice ter migracije, kjer je gospa Fajon najbolj aktivna, pa tudi o življenju v Bruslju v primerjavi s Slovenijo. Gospa Tanja Fajon je navdušila z zelo sproščenimi odgovori na vrsto vprašanj udeležencev. Sledil je še ogled parlamentarne sejne dvorane, kjer potekajo plenarna zasedanja. Obisk smo zaključili s kosilom v restavraciji Evropskega parlamenta in preostanek popoldneva preživeli na sprehodu po Bruslju do kraljeve palače kralja Filipa, bruseljske katedrale sv. Mihaela in si privoščili še zadnji belgijski ocvrti krompirček (frietjes), tokrat brez dagnjev (moules-frites), kar je kar bruseljska nacionalna jed.
 
V večernih urah smo z avtobusom odpotovali proti Sloveniji in sredi naslednjega dne (torek 2. junija 2015) smo bili že v Ljubljani, za nami pa okoli 2.500 kilometrov vožnje ter nekaj malega utrujenosti in neprespanosti, predvsem pa veliko novih spoznanj, dobre družbe in nepozabnih doživetij.
 
Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi se zahvaljuje Turistični agenciji Palma in vodniku Matjažu Černovšku za izredno vodenje in veliko potrpežljivost ter seveda poslanki Evropskega parlamenta Tanji Fajon s svojimi asistentkami za podporo društvu in topel sprejem.
 

 

PIKNIK NA RAKITNI

Rakitna, 20. junij 2015
 
Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi je po dvajsetih letih delovanja ponovno organiziralo piknik na Rakitni. Takrat je bilo v društvo vključeno le nekaj deset bolnikov in njihovih svojcev, danes pa se približujemo številki 500.

Dobro razpoloženje, odličen divjačinski golaž, sladke dobrote, harmonika, pesem, balinanje ... so premagali vse vremenske nevšečnosti piknika Društva bolnikov s krvnimi boleznimi, ki smo ga tik pred začetkom poletja organizirali na Rakitni. Zahvaljujemo se Lovski družini Rakitna, hvala Marjanu in Rozi, Matjažu in Romani ter vsem, ki ste tako ali drugače pripomogli k prijetnemu druženju.
 

 

JESENSKI IZLET - KJER SO NEKOČ HODILE ŠAVRINKE 

Gračišče - Motovun - Kubed - Trst, 27. september 2014
 
Članice in člani Društva bolnikov s krvnimi boleznimi smo se 27. septembra 2014 odpravili po poteh, kjer so nekoč hodile Šavrinke. Prelep izlet je organizirala Autentica – turistično razvojna agencija iz Kopra. 
V jutranjih urah smo se iz Ljubljane odpeljali proti Senožečam, kjer se nam je pridružila vodnica izleta, gospa Evelin in skupaj smo odšli v Gračišče. Že v Gračišču nas je čakalo prvo presenečenje, ko nas je pričakala velika pletena košara domačih lahkih flancatov, ki jih je pripravila članica našega društva Danjela. Tu smo spoznali sorodnico najbolj znane Šavrinke Marije Franca, ki nam je opisala življenje Šavrink in nas postregla s »šavrinsko marendo« (kruh in marmelada). Pot smo nadaljevali proti Motovunu – hrvaški Istri. Na Motovun smo se korajžno povzpeli peš in prehodili 1137 stopnic. Po ogledu smo pot nadaljevali mimo Buzeta v Kubed, kjer smo si lahko ogledali prikaz raznih podrobnosti iz življenja Šavrink. Presenečeni smo bili nad izvirnostjo domače gledališke skupine in vaških godcev, ki so nam nazorno s skeči in pripovedjo prikazali čas, kako so nekoč živele Šavrinke, ki so s svojo dejavnostjo, pobiranjem in prodajo jajc, preživele marsikatero kmetijo.
Po zaključku ogleda nas je je čakala »šavrinska južina«.
Tako kot Šavrinke, smo se tudi mi po "južini" odpravili v Trst in si na kratko ogledali to prelepo mesto, ki smo ga včasih tako množično obiskovali. Na glavnem trgu smo si ob sončnem zahodu privoščili dobro tržaško kavico in polni lepih vtisov odpeljali proti Ljubljani.
 

 

SPOMLADANSKI IZLET NA ŠTAJERSKO 

Ptujska gora - Zlatoličje - Starše - Ptuj, 24. maj 2014
 
Prijazen pozdrav Občine Starše (Novice občine Starše)
 
Spomladanski izlet na Štajersko nam je ponudil novo priložnost za druženje ter doživljanje lepega in prijetnega. Tokrat sta organizaciji izleta dala svojevrsten pečat člana društva Kristina in Ivan Klep ter se izkazala kot dobra poznavalca, odlična organizatorja in prijazna gostitelja. Poleg zgodovinskega pogleda na čudovit Attemsov bistriški grad in seznanitve s tragičnostjo nekdanjega taboriščnega območja Strnišče, umiritve duha v najlepši gotski baziliki Marije zavetnice s plaščem na Ptujski gori, pa občudovanja tehnične veličine vodne elektrarne Zlatoličje, pogleda v vrtnarsko preizkušanje semen Semenarne Ljubljana, navdušujoče enologije Ptujske vinske kleti in izjemnega muzealskega bogastva Ptujskega gradu smo doživeli še mnogo več. Doživeli smo tisti topel sprejem domačinov »Dober den in no, Bog daj!«. Prijazno sta nas sprejela podžupan občine Starše gospod Adolf Šerdoner in predsednik krajevne skupnosti Zlatoličje gospod Mirko Vidovič. Ob zvokih harmonike mladega Amadeja in ob Kristininih in Ivanovih dobrotah smo začutili, da so »Polanci fejst in toti pravi …«. Presenečenje se je nadaljevalo tudi pri Čelanu v Slovenji vasi, kjer nas je po okusni večerji presenetil in navdušil še moški Nonet PGD Zlatoličje. Prisrčna zahvala občini Starše, vsem domačinom, predvsem pa našima članoma Kristini in Ivanu.
 

 

JESENSKO DRUŽENJE NA DOLENJSKEM IN V POSAVJU

Stična - Sevnica - Šentrupert, 28. september 2013
 
Člani Društva bolnikov s krvnimi boleznimi, ki so doma ali pa so nekoč bili doma v Mirnski dolini, so za jesensko druženje predlagali in pomagali pri organizaciji izleta na Dolenjsko in v Posavje. V Stični so nam v cistercijanskem samostanu, najstarejšem slovenskem samostanu, omogočili z vodičko Simono voden ogled muzejske in galerijske zbirke, znamenitega samostanskega križnega hodnika in bazilike Žalostne Matere božje. Po prijetnem srečanju in zanimivem predavanju magistra farmacije Jožeta Kukmana, ki neguje zeliščno dediščino p. Simona Ašiča, smo obiskali zeliščno lekarno in v čajnici poskusili še čaj »dobrega počutja«. Sledila je vožnja mimo Vira pri Stični, z bogato naravoslovno in arheološko dediščino ter mimo Muljave, rojstnega kraja pisatelja Josipa Jurčiča. Sprehodili smo se do izvira najdaljše slovenske reke Krke z izvirom in izlivom v Sloveniji ter si ogledali tudi Krško jamo, nato pa načrtovano pot nekoliko skrajšali in se preko Mirnske doline odpeljali v Sevnico. Lokalni vodič Viki nas je seznanil z mnogimi zanimivimi podrobnostmi in nam popestril avtobusno vožnjo. V tem posavskem kraju, sotočju Mirne in Save, smo si ogledali grad, grajske muzejske zbirke, novo ureditev grajskega vrta ter Lutrovsko klet, katero akustičnost nam je s svojim petjem prisrčno potrdila vodička Renata. Izbrani okusi dobrot iz krušne peči so nas navdušili v gostilni Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu. Izlet pa smo zaključili s srečanjem z županom ene najmlajših, najmanjših in najuspešnejših slovenskih občin Šentrupert, arhitektom Rupertom Goletom, ki nam je skupaj z direktorico in kustosinjo muzeja kozolcev na prostem predstavil občino Šentrupert in projekt Dežela kozolcev. Organiziran je bil tudi voden ogled ene najlepših slovenskih gotskih cerkva Sv. Ruperta. Pod šentruperskimi kozolci pa so nas presenetili še šentruperski Vaški pevci, člani KO Rdečega križa Šentrupert in člani društva bolnikov s krvnimi boleznimi iz Mirnske doline. V prijetnem druženju ob petju, harmoniki in saksofonu ter »sladkih in tekočih dobrotah« Julke, Bože, Rezi in Angelce se je dalo začutiti, kar je zapisal Jurčič, da je Dolenjska tam, »kjer so dobri in veseli ljudje doma …«.
  

 

OBISK V EVROPSKEM PARLAMENTU

Strasbourg, 21. maj 2013
 
V okviru mednarodnega sodelovanja in v dogovoru z evropsko poslanko in članico našega društva gospo Tanjo Fajon smo v času od 19. do 22. maja 2013 organizirali štiridnevni izlet v Strasbourg. Izleta se je udeležilo 50 članov društva. Organizacijo izleta smo prepustili Turistični agenciji Kompas, ki nam je pripravila dva dneva zanimivih in pestrih ogledov v Strasbourgu in okolici, zadnji dan pa je bil namenjen ogledu Evropskega parlamenta.
 
Takoj po prihodu v Strasbourg smo imeli avtobusni panoramski ogled mesta, ki se v novem delu ponaša z modernimi zgradbami različnih inštitucij Evropske unije, v starem delu pa je ohranil bogato kulturno dediščino. Sprehodili smo se po mestu in si ogledali čudovito stolnico Notre-Dame iz rožnatega vogeškega kamna, ki v notranjosti skriva tudi enega izmed genialnih izumov 16. stoletja - astronomsko uro.  Sprehod smo nadaljevali po najlepšem predelu La Petite France, kot imenujejo stari del mesta in se zapeljali z ladjico po idilični rečici Ill.
 
Naslednji dan pa je bil namenjen potovanju in ogledu najlepših bližnjih destinacij. Tako smo se takoj po zajtrku odpeljali v rajsko vasico Riquewihr, ki naj bi bila s premnogimi tlakovanimi uličicami in trgi ter tipičnimi hišami, obdanimi s prelepim cvetjem, eno najlepših mestec na območju znamenite alzaške vinske ceste. Po ogledu in pokušini tradicionalne alzaške kapljice, ki jo v družini Dopff pridelujejo že od 1574, času za drago kavico in nakupih, smo se odpeljali proti Colmaru, tipičnemu alzaškemu mestu obdanemu z vinogradi in hribovjem Vogezi, kjer je tudi središče pridelave alzaških vin. V popoldanskih urah smo naše potovanje nadaljevali proti pravljiènemu gradu Haut-Koenigsbourg, trdnjavi  iz 12. stoletja, ki se  mogočno dviga iz skalovja in kraljuje nad alzaško ravnino.
 
Zadnji dan pa je bil namenjen ogledu Evropskega parlamenta. Po programu uradnega vabila, smo se ob 10.45 uri zbrali pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu. Po predhodni prijavi smo ob 11.00 uri vstopili v moderno zgradbo parlamenta, kjer nas je prijazno sprejela asistentka naše evropske poslanke Ajda Žižek. V času predavanja smo se pregledno seznanili z delovanjem EU parlamenta in imeli tudi čas za vsa vprašanja, ki so nas zanimala. Sledil je izredno zanimiv in poučen pogovor z evropsko poslanko Tanjo Fajon ter obisk parlamentarne polkrožne dvorane, kjer smo imeli priložnost spremljati glasovanje. Zelo zanimivo. Štiriurni obisk smo zaključili s skupnim kosilom v Evropskem parlamentu.
 
V popoldanskih urah smo se z nepopisnimi vtisi in doživetji odpeljali proti Sloveniji, kamor smo prispeli v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.
 
 

 

POPOTOVANJE V SRCE ISTRE

Hrastovlje - Hum - Motovun, 29. septembra 2012
 
Tudi na letošnji jesenski izlet smo se člani društva odpravili z dvema avtobusoma in obiskali slovensko in hrvaško Istro. Po prečkanju Osapske doline, ki jo elegantno omogoča naš najdaljši in največji avtocestni viadukt Črni Kal, smo v Hrastovljah obiskali svetovno znano cerkev Sv. Trojice s taborskim obzidjem, kjer je leta 1490 slikar Janez iz Kastva slikarijo svetopisemskih podob od stvarjenja iz Stare zaveze do odrešenja iz Nove zaveze zaključil z znamenito sedemmetrsko fresko o mrtvaškem plesu oz. sprevodu. Po prečkanju slovensko-hrvaške meje smo si ogledali Hum, ki po Guinessu slovi kot najmanjše mesto na svetu. Kakorkoli, naselje je eno izmed pomembnejših zibelk slovanske pisave glagolice – in nedvomno vsaj zaradi arhitekturnih posebnosti vredno ogleda; izkoristili smo ga tudi za našo skupinsko fotografiranje. Naslednji postanek v Opatiji je članom društva omogočil sproščujoči sprehod ob morski obali pod cipresami, hrasti in palmami po znamenitem 11 kilometrskem obalnem »sprehajališču Franca Jožefa« vse od Voloskega do Lovrana. Ob povratku pa nas je na turistični domačiji Dušani pri Pazinu ob zvokih harmonike navdušila tudi istrska kulinarika. Poseben vtis pa je ob koncu izleta pustil veličastni Motovun, ki z dobro ohranjenim obzidjem iz 13. in 14. stoletja nudi sprehod okoli tega imenitnega, nekoč benečanskega mesteca nad dolino reke Mirne z odprtim razgledom po celotni Istri – našim letošnjim jesenskim ciljem druženja članov društva bolnikov s krvnimi boleznimi.
 

 

Tehniški muzej Bistra in piknik ob Ljubljani

Bistra - Podpeč, 30. junij 2012
 
30. junija 21012 smo se člani društva odpravili na ogled Tehniškega muzeja v Bistri in srečanje nadaljevali na poletnem pikniku v Podpeči ob Ljubljanici.
 

 

IZLET NA GORIČKO IN V PORABJE

Grad - Monošter, 12. maj 2012
 
Člani društva smo se z dvema avtobusoma odpravili na izlet 12. maja 2012 na Goričko in Porabje. Po daljši vožnji skozi Celje, Maribor, Gornjo Radgono smo si v mestu Gradu ogledali največji grad na slovenskem, ki ima toliko sob kot je dni v letu. Po okusni malici na Turistični kmetiji Zelko smo pot nadaljevali na Madžarsko. Ogledali smo si mesto Monošter, ki je središče porabskih Slovencev, muzej ki predstavlja način življenja, tradicionalno kulturo in šege slovencev na Madžarskem. Druženje smo zaključili s poznim kosilom v Monoštru. Za izredno prijetno in sproščeno vzdušje druženja članov društva je poskrbel član Stanko Gašper s svojo glasbeno skupino Ljudski godci in pevci Goska iz Stahovec v Prekmurju.
 

 

PO SKRIVNOSTNEM KOČEVSKEM

Baza 20 - Kočevje - Kočevska reka - Gotenica, 1. oktober 2011
 
Na začetku oktobra 2011 smo se člani društva odpravili na jesenski izlet po SKRIVNOSTNEM KOČEVSKEM. V jutranjih urah smo se odpravili izpred Koloseja v Ljubljani in nadaljevali pot po zastavljenem programu Turistične agencije Palma in obiskali Žužemberk, Soteska, Baza 20, Kočevje, Kočevsko reko, Gotenico in Ribnico. Pod strokovnim vodstvom vodnika gospoda Edija Zgonca, smo se vrnili v čas naše zgodovine in v prečudoviti naravi in prekrasnim vremenom preživeli nadvse lep dan.
 

 

PO ZGORNJI SAVINJSKI DOLINI

Mozirje - Nazarje - Solčava, 21. maj 2011
 
21. maja 2011 smo se člani društva odpravili na izlet po Zgornji Savinjski dolini. Ogledali smo si Mozirski gaj in v Nazarjih Frančiškanski samostan s bogato knjižnjico. Pot smo nadaljevali proti Solčavi in si ogledali cerkvico Marije Snežne, v Centru Rinka stalno razstavo "Solčavsko"- sprehod v naročje Alp, multimedijsko predstavitev Solčavskega in razstavo izdelkov iz filca. Pot smo nadaljevali proti Logarski dolini. Neurje s točo nam je preprečilo ogled Slapa Rinke, zato smo naše srečanje zaključili na prijetni turistični kmetiji Govc v Robanovem kotu. V Ljubljano smo se vrnili v poznih večernih urah. Program izleta sta pripravila člana društva Jože Kolenc in Zdenka Jelen v sodelovanju z Zavodom za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega - TIC Solčava, Center Rinka.
 

 

OB PETNAJSTI OBLETNICI V BENETKE

Benetke - Burano - Murano, 8. maj 2010
 
V okviru praznovanja prtnajstletnega delovanja društva, smo 8. maja 2010 organizirali izlet v Benetke in ogled otokov Burano in Murano. Izleta se je udeležilo 99 članov društva.
 
 
 

 
DRUŠTVO BOLNIKOV S KRVNIMI BOLEZNIMI SLOVENIJE
Association of Patients with Blood Diseases Slovenia
 
 

 
  • 041 649 735 - Jožica Filipčič, predsednica
  • 051 493 680 - Rak Alenka, tajnica
  • Davčna številka društva: 26996855
    TRR: SI56 0400 1004 6478 412 pri Nova KBM d.d.
    Matična številka društva: 5918120
 
HUMANITARNO DRUŠTVO KRONIČNIH BOLNIKOV
A humanitarian association of chronic patients

DRUŠTVO, KI DELUJE V JAVNEM INTERESU NA PODROČJU ZDRAVSTVENEGA VARSTVA
An association working in the public interest in the field of healthcare

Del svoje odmerjene dohodnine (do 0,5%) lahko namenite za naše delovanje, izpolnite priloženi obrazec (Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije) in ga pošljite ali odnesite na vašo Davčno upravo. Zahvaljujemo se vam za vašo dobrodelnost. Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije pa lahko z digitalnim potrdilom oddate tudi elektronsko: eDavki
 

 
Društvo bolnikov s krvnimi bolezni Slovenije je član evropskega združenja društev bolnikov z redkimi boleznimi EURORDIS ter mreže društev bolnikov z limfomom LYMPHOMA COALITION in mreže društev bolnikov s plazmocitomom MYELOMA PATIENTS EUROPE.
 
 
 
 

 
Podporniki Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije: