3. konferenca Življenje z rakom po raku

Danes je preko spleta potekala 3. konferenca Življenje z rakom po raku – Evropski načrt boja proti raku v praksi. V prvem sklopu konference je doc. dr. Tit Albreht predstavil nove sklepe in priporočila glede uvajanja novih presejalnih programov za raka. Dr. Miha Pukelj je predstavil presejanje za rak prostate, ki je najpogostejši nekožni rak pri moških. Predsednik društva OnkoMan Matej Pečovnik je izpostavil pomen ozaveščanja moških o tveganjih za nastanek raka in vlogo društev pri zgodnjem odkrivanju raka prostate. Prim. dr. Marko Kolšek je predstavil zanimive podatke o alkoholu kot dejavniku tveganja, doc. dr. Simona Borštnar pa je obravnavala povezanost raka dojk in uživanje alkohola, kot dejavnika tveganja. Ana Mihor je predavala o epidemiologiji raka glave in vratu, asist. Jana Krapež pa o pomenu in možnostih zgodnjega odkrivanja raka glave in vratu v zobozdravstveni ordinaciji.

Po razpravi na okrogli mizi je doc. dr. Tit Albreht strnil sporočila konference, na kateri so prikazali nekatera nova spoznanja in priporočila glede presejalnih programov, malo bolj natančno predsatvili elemente za presejalni program raka prostate. Problematiko alkohola in raka so osvetliti z različnih vidikov, ne samo z javno-zdravstvenega, temveč tudi z vidika splošnega prebivalstva v povezavi s potrebo po zgodnjem odkrivanju določenih rakov, ki so širši javnosti manj poznani. Ocenjujejo, da bi lahko več kot 40 % raka preprečili, zato je pomembno ozaveščanje o dejavnikih tveganja in o potrebah zgodnjega odkrivanja raka. Pomembno je slediti evropskim priporočilom (12 navodil proti raku), ki bodo kmalu tudi posodobljena s strožjimi kriteriji. Posnetek konference si lahko ogledate na povezavi: https://vimeo.com/792952340#embed