Srečanje ob Dnevu društva 2024 v Velenju

Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije je letošnje srečanje ob Dnevu društva organiziralo 15. junija 2024 v Velenju in sicer v sodelovanju s tamkajšnjim Centrom za krepitevzdravja ZD Velenje. Dopoldanski del dneva je bil v celoti namenjen ozaveščanju o aktivnem življenjskem slogu in skrbi za zdravje. Sodelavke in sodelavci tega centa so članicam in članom društva omogočili meritve krvnega tlaka, srčnega utripa in sladkorja v krvi ter vodeni test hoje na 2 kilometra okoli Škalskega jezera. Test hoje na 2 kilometra je odličen način spremljanja vzdržljivost kardiovaskularnega sistema preko daljšega obdobja, zato test hoje društvo organizira periodično: leta 2019 v Rimskih Toplicah, leta 2021 v Ljubljani in letos v Velenju … priporočljivo pa ga je opravljati vsakih 6 mesecev in tako zvezno spremljati telesno zmogljivost, ob tem pa vam na podlagi vaših rezultatov strokovnjaki svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Po posameznih skupinah je dopoldne potekala telovadba, hoja in ozaveščevalne aktivnosti: od predstavitve potrebne skrbi za zdravje ustne votline, zmernega uživanja alkohola, pravilnem ritmu prehranjevanja, pa vse do preventivnega zdravstvenega program SVIT, namenjenega preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesju in danki. S pohodom ob vodnih površinah Škalskega in Velenjskega jezera smo si ogledali in povzpeli na 14-metrsko razgledno ploščad parka VISTA – parka z razgledom na tri Šaleška jezera, ki so nastala s pogrezanjem površja zaradi podzemnega odkopavanja lignita v velenjskem premogovniku.

Po skupinskem kosilu pa je sledila predstavitev nove društvene zloženke iz programa »Bolnik – bolniku« z naslovom: Vprašajte strokovnjaka. V zgibanki so predstavljeni trije strokovnjaki, ki lahko odgovorijo na vaša vprašanja, na katere ne najdete odgovora drugje. Na vprašanja s področja krvnih bolezni odgovarja ustanovni in častni član našega društva prim. Jože Pretnar, dr. med., na vprašanja s področja psihologije odgovarja klinična psihologinja Nina Erjavec Merklin, mag. psih., na vprašanja s pravnega področja pa odgovarja odvetnica in mediatorka Alenka Erzar, univ. dipl. iur. Vprašalnik je na spletnem naslovu: www.drustvo-bkb.si/vprasanja

Za zaključek društvenega srečanja pa smo se napotili še na ob ogled Velenjskega gradu, enega najbolj ohranjenih slovenskih gradov, ki gosti številne zbirke Muzeja Velenje. Muzejske zbirke zbujajo čudenje (Mesto, ki je so mu rekli čudež), spoštovanje (Grajska kapela, Med romaniko in barokom), nostalgijo (Stara gostilna, Stara trgovina), navdušenje (Velenjski mastodont, Foitova afriška zbirka) ... dovolj razlogov, da se v Velenje še vrnemo. Hvala Velenju in hvala vsem sodelavkam in sodelavcem Centra za krepitev zdravja ZD Velenje, ki so sončno junijsko soboto preživeli z nami.