Dnevi krvnih bolezni

 

Dan krvnih bolezni 2019

V Sloveniji smo 21. septembra 2019 pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije že drugič obeležili Dan krvnih bolezni. S tem smo v Sloveniji povezali vse ozaveščevalne aktivnosti, ki vsako leto septembra po vsem svetu potekajo ob Svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu (15. 9.), Svetovnem dnevu pacientovih pravic (17.9.), Svetovnem dnevu darovalcev kostnega mozga (tretja sobota v septembru) in Svetovnem dnevu ozaveščanja o kronični mieloični levkemiji (22. 9.). S tem društvenim programom smo želeli še bolj osvetliti področje krvnih bolezni in njihovo zdravljenje ter še povečati podporo bolnikom. Zato je bila ena ključnih aktivnosti 21. septembra na informativni stojnici na Prešernovem trgu v Ljubljani, ki je potekala pod sloganom "KRVNE BOLEZNI - Kako jih zdravimo?". Predstavniki društva so skupaj z medicinskim osebjem s področja hematologije in transfuziologije od 10. do 14. ure vsem mimoidočim bili na voljo za pogovor o krvnih boleznih ter pripravljeni razložiti vse podrobnosti krvnih izvidov, obiskovalcem pa je bilo na voljo tudi tiskano gradivo in vodniki za bolnike. Na stojnici so se nam pridružili predstojnik hematološke klinike na ljubljanskem kliničnem centru prof. dr. Samo Zver, dr. med., Enver Melkić, dr. med., doc. dr. Matjaž Sever, dr. med. ... Vrhunec dogajanja pa je bil tudi letos dobrodelni koncert, tokrat v izvedbi Nuše Derenda v Siti teatru v Ljubljani. Koncert smo naslovili »Kadarkoli« in priznana slovenska pevka popularne glasbe je ob spremljavi pianista Saša Gačnika pripravila izjemno glasbeno doživetje. Tudi ob letošnjem Dnevu krvnih bolezni smo nadaljevali z osvetlitveno kampanjo, da bi s tem opozorili na področje krvnih bolezni. S sloganom »Osvetlimo RDEČE, skupaj premagajmo KRVNE BOLEZNI« je bil na večer Dneva krvnih bolezni 2019 osvetljen najlepši most preko Ljubljanice – Tromostovje, največji kamniti most na svetu – Solkanski most ter nekatere ulice in trgi na Ptuju.
 
 
 

Dan krvnih bolezni 2018

Krvne rakave bolezni v Sloveniji in v EU postajajo vedno večji zdravstveni izziv – po pogostosti vseh rakavih bolezni se v Sloveniji uvrščajo že na 5. mesto. V Sloveniji smo 15. septembra pod okriljem Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije prvič obeležili Dan krvnih bolezni. Tega dne je bila na Stritarjevi ulici v Ljubljani postavljena informativna stojnica, kjer so se obiskovalci lahko srečali z vodilnimi slovenskimi zdravniki s področja hematologije, v Siti Teatru v Ljubljani sta na dobrodelnem koncertu "Ne bodi kot drugi" nastopila Ditka in Feri Lainšček, ljubljanski grad pa je bil, tako kot številne druge pomembne zgradbe po svetu, osvetljen rdeče. 
 
"Med 140 različnimi vrstami krvnih rakavih bolezni so mnoge redke in življenjsko nevarne. Levkemije, limfomi in mielomi skupaj predstavljajo kar 7% vseh rakavih bolezni v Evropi in malignomi krvotvornega in limfatičnega tkiva se po pogostosti vseh rakavih obolenj v Sloveniji, s podobnim odstotkom kot v Evropi, uvrščajo že na 5. mesto," je motivacijo za obeležitev dneva krvnih bolezni pojasnila Mihaela Uhan, predsednica Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije.
 
Humanitarno Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije bolnikom in njihovim svojcem že 23 let v sodelovanju z medicinskim osebjem nudi ustrezno strokovno podporo ter pomaga pri krepitvi odnosa med bolnikom in zdravnikom, ki je ključen za uspešno zdravljenje. S številnimi aktivnostmi ob Dnevu krvnih bolezni 15. septembra 2018 smo želeli še bolj osvetliti področje krvnih bolezni in njihovo zdravljenje ter še povečati podporo bolnikom.
 
Zato je bila ena ključnih aktivnosti 15. septembra na informativni stojnici na Stritarjevi ulici v Ljubljani, ki je potekala pod sloganom "KRVNE BOLEZNI - Kako jih zdravimo?". Predstavniki društva so skupaj z medicinskim osebjem s področja hematologije in transfuziologije od 10. do 14. ure vsem mimoidočim bili na voljo za pogovor o krvnih boleznih ter pripravljeni razložiti vse podrobnosti krvnih izvidov, obiskovalcem pa je bilo na voljo tudi tiskano gradivo in vodniki za bolnike. Na stojnici so se nam pridružili predstojnik hematološke klinike na ljubljanskem kliničnem centru prof. dr. Samo Zver, dr. med., Enver Melkić, dr. med.; Polona Novak, dr. med., prim. Jože Pretnar, dr. med. in Primož Poženel, dr. med.
 
Vrhunec dogajanja tega dne pa je bil dobrodelni koncert uglasbene poezije v izvedbi Ditke in Ferija Lainščka »Ne bodi kot drugi« v Siti teatru v Ljubljani. Izkupiček koncerta je bil  v celoti namenjen delovanju Društva s krvnimi boleznimi Slovenije.
 
V okviru septembrskih ozaveščevalnih aktivnosti marsikje po svetu znane zgradbe osvetlijo rdeče in s tem opozorijo na področje krvnih bolezni. Tudi v Sloveniji smo začeli s tovrstnimi osvetlitvenimi akcijami »Osvetlimo RDEČE, skupaj premagajmo KRVNE BOLEZNI« – letos je bil 15. septembra zvečer z rdečo osvetlitvijo na to področje simbolično opozarjala najbolj prepoznavna zgradba glavnega mesta države – Ljubljanski grad.
 
Aktivnosti ob Dnevu krvnih bolezni so bile sicer del obsežnih akcij, ki vsako leto septembra po vsem svetu potekajo ob Svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu (15. 9.), Svetovnem dnevu darovalcev kostnega mozga (tretja sobota v septembru) in Svetovnem dnevu ozaveščanja o kronični mieloični levkemiji (22. 9.).
 
 

 
DRUŠTVO BOLNIKOV S KRVNIMI BOLEZNIMI SLOVENIJE
Association of Patients with Blood Diseases Slovenia
 
 

 
  • 041 649 735 - Mihaela Uhan, predsednica
  • 051 493 680 - Rak Alenka, tajnica
  • Davčna številka društva: 26996855
    TRR: SI56 0400 1004 6478 412 pri Nova KBM d.d.
    Matična številka društva: 5918120

HUMANITARNO DRUŠTVO KRONIČNIH BOLNIKOV
A humanitarian association of chronic patients

DRUŠTVO, KI DELUJE V JAVNEM INTERESU NA PODROČJU ZDRAVSTVENEGA VARSTVA
An association working in the public interest in the field of healthcare

Del svoje odmerjene dohodnine (do 0,5%) lahko namenite za naše delovanje, izpolnite priloženi obrazec (Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije) in ga pošljite ali odnesite na vašo Davčno upravo. Zahvaljujemo se vam za vašo dobrodelnost. Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije pa lahko z digitalnim potrdilom oddate tudi elektronsko: eDavki
 

 
Društvo bolnikov s krvnimi bolezni Slovenije je član evropskega združenja društev bolnikov z redkimi boleznimi EURORDIS ter mreže društev bolnikov z limfomom LYMPHOMA COALITION in mreže društev bolnikov s plazmocitomom MYELOMA PATIENTS EUROPE.
 
 
 
 

 
Podporniki Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije: