Dan bolnikov in svojcev v Termah Olimia

Dan bolnikov in svojcev je v Termah Olimia v Podčetrtku je potekal 13. aprila 2024. Pozdravu in napovedi dogodka je sledil uvodni nagovor doc. dr. Matevža Škergeta , dr. med., iz Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, ki je izpostavil vrsto aktualnih zadev na področju zdravljenja krvnih bolezni in odgovoril na vprašanja udeležencev srečanja. Sledil je ogled podkasta Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije o zgodbi Metke Kržan, bolnice s plazmocitomom, kateremu je sledilo predavanje dr. Vesne Radonjič Miholič o psiholoških virih moči pri življenju z boleznijo. Po odmoru je sledil ogled videa, kjer je prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek iz Onkološkega inštituta Ljubljana predstavila vpliv prehrane in telesne vadbe na uspeh zdravljenja. Vlogo celostne rehabilitacije v času zdravljenja, okrevanja ali življenja z boleznijo je predstavila prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., iz Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, prehransko podporo ter telesne aktivnosti med zdravljenjem, po njem in v času bolezni pa doc. dr. Mirjana Rajer in Maja Ogrinec, dipl. fizioterapevtka, obe iz Kliničnega oddelka za hematologije UKC Ljubljana. Sledilo je še poročilo Nataše Krištof Rovšek, dipl. med. sestre iz Splošne bolnišnice Novo mesto o obravnavi bolnikov v dnevni bolnišnici. Srečanje se je zaključilo s predstavitvijo Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Združenja L&L, obeh soorganizatorjev letošnjega Dneva bolnikov in svojcev.