Bolnik - bolniku, pomoč in podpora

Bolnik – bolniku, pomoč in podpora bolnikom in njihovim svojcem

Za lajšanje težav bolnikov in njihovih svojcev pri soočanju z boleznijo v času bolnišničnega zdravljenja že od leta 2008 izvajamo program prisotnosti člana društva – bivšega bolnika (vsak četrtek od 16.00 do 18.00 ure) na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana tekom celega leta. Takrat imajo vsi bolniki, ki se zdravijo na oddelku in njihovi svojci, ki si to želijo, možnost pogovora z bivšim bolnikom.
 
Program izvaja osem članov društva - bivših bolnikov.
 
Ko zbolimo, se za trenutek ustavi svet. Ob spoznanju, da smo zboleli za hudo boleznijo, je spoznanje,  da imamo možnost pogovora z nekom, ki je enako bolezen premagal velikega pomena. Že sama navzočnost bivšega bolnika nam vlije upanja in daje pogum za čas, ki je pred nami.
 
Bolniki postavljajo veliko vprašanj: Zakaj ravno jaz, koliko časa bo potekalo zdravljenje, ali bom deležen najboljšega zdravljenja, ki je dostopen pri nas, ali  obstajajo najboljša zdravila za bolezen tudi pri nas, kaj bo z mojo družino, kako naj povem otrokom, kakšni so možni zapleti, kako bo, ko bom prišel domov, kaj lahko jem, ali se lahko gibljem, kakšno bo moje nadaljnje življenje, kaj vse se bo spremenilo, kako bo z rodnostjo, kako bo s zaposlitvijo, kakšne omejitve bom imel, kako me bo sprejela okolica in predvsem, ali bom preživel? Na veliko od teh vprašanj lahko odgovorimo iz lastnih izkušenj. V pogovore so vključeni tudi svojci bolnikov, ki so velikokrat pobudniki našega srečanja.

Menimo, da je tak način pogovora z bolnikom neprecenljive vrednosti, tako bolnik kot njegovi svojci imajo že takoj na začetku bolnišničnega zdravljenja možnost izvedeti kar največ informacij o bolezni, za katero so zboleli, saj jim vedno svetujemo, da morajo vse, kar jih zanima o bolezni sami in načinu zdravljenja vprašati tudi zdravnika.
 
Od leta 2016 program "Bolnik - bolniku" izvajamo tudi v UKC Maribor in v Splošni bolnišnici Novo mesto.
 
 
 

 
DRUŠTVO BOLNIKOV S KRVNIMI BOLEZNIMI SLOVENIJE
Association of Patients with Blood Diseases Slovenia
 
 

 
  • 041 649 735 - Jožica Filipčič, predsednica
  • 051 493 680 - Rak Alenka, tajnica
  • Davčna številka društva: 26996855
    TRR: SI56 0400 1004 6478 412 pri Nova KBM d.d.
    Matična številka društva: 5918120

HUMANITARNO DRUŠTVO KRONIČNIH BOLNIKOV
A humanitarian association of chronic patients

DRUŠTVO, KI DELUJE V JAVNEM INTERESU NA PODROČJU ZDRAVSTVENEGA VARSTVA
An association working in the public interest in the field of healthcare

Del svoje odmerjene dohodnine (do 0,5%) lahko namenite za naše delovanje, izpolnite priloženi obrazec (Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije) in ga pošljite ali odnesite na vašo Davčno upravo. Zahvaljujemo se vam za vašo dobrodelnost. Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije pa lahko z digitalnim potrdilom oddate tudi elektronsko: eDavki
 

 
Društvo bolnikov s krvnimi bolezni Slovenije je član evropskega združenja društev bolnikov z redkimi boleznimi EURORDIS ter mreže društev bolnikov z limfomom LYMPHOMA COALITION in mreže društev bolnikov s plazmocitomom MYELOMA PATIENTS EUROPE.
 
 
 
 

 
Podporniki Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije: